Column

‘De Afrikaanderwijk is enorm in beweging’

Rotterdam - Onze columnist Rachid Benhammou is druk met projecten in de Afrikaanderwijk. Hij kijkt zijn ogen uit en geniet van alle beweging in de dynamische wijk op Zuid. En vertelt er deze week over in De Havenloods:

‘Soms ben je met een interessant project bezig en gebeuren er mooie dingen. Je ontmoet bijzondere mensen en hoort prachtige verhalen. Zo is dat ook met de audiotour ‘IN AFRI’, die vanaf 26 juni van start gaat.

De Afrikaanderwijk is enorm in beweging; gentrificatie, nieuwbouw, verlies van sociale cohesie, behoefte aan nieuwe burgerinitiatieven of juist het ontstaan van nieuwe initiatieven. Ik wandelde de afgelopen maanden met bewoners en ondernemers door de wijk om te horen wat die veranderingen voor hen betekenen en welke plekken daar symbool voor staan. Van die wandelingen zijn tien audiotours gemaakt met de verhalen en meningen van de bewoners.

Nu even niet gezien vanuit het oogpunt van beleidsmakers, media of organisaties; die geluiden kennen we inmiddels. Maar de pure, rauwe versies van diegenen waar het om gaat. Ze nodigen je uit voor een boeiende wandeling die je leidt langs plekken van historie en persoonlijke anekdotes, maar ook plekken van verandering die storen of boos maken. Zoals de verhalen uit de Tweebosbuurt. Of de jongere die zich verwondert over het feit dat het park zo weinig gebruikt wordt.

Eén verhaal bleef mij bij. Ik ging langs bij Jan van der Stel, die een eigen historisch museum in de wijk heeft en al jaren voorwerpen uit de Eerste en Tweede wereldoorlog verzamelt en tentoonstelt. Tussen verborgen schatten, uniformen en machinegeweren in, vertelde hij over hoe hij in zijn ouderlijk huis, het kolenhok ombouwde tot zijn eerste opslagplaats. Of over het feit dat de mensen vroeger meer omkeken naar elkaar omdat de huizen anders gebouwd waren en je daardoor meer contact had met je buren. Nu worden de woningen zo gebouwd dat je elkaar bijna nooit ziet. Toen bleef hij even stil en keek me een tikkeltje bedroevend aan. Vervolgens schraapte hij zijn keel en zei: “Weet je wat het is, Rachid? De mentaliteit van de mens is in de loop der jaren veranderd. Mede door de stadsvernieuwing.” Zou het?’

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden