<p>E&eacute;n van de vele hoogtepunten: Marhinde wint brons op het WK 2018. (Foto: International Judo Federation/Gabriela Sabau)</p>

Eén van de vele hoogtepunten: Marhinde wint brons op het WK 2018. (Foto: International Judo Federation/Gabriela Sabau)

Emotionele laatste keer voor Marhinde Verkerk

Rotterdam - Voor Marhinde Verkerk wordt het WK Judo in Boedapest het laatste titeltoernooi waar ze als topsporter op de mat staat. Een Olympische medaille halen lukte niet, maar haar erelijst is ook zonder die felbegeerde plak buitengewoon indrukwekkend: wereldkampioen in 2009 (in een zinderend Ahoy), zilver op het WK 2014, brons op de WK’s in 2015 en 2018, Europees kampioen in 2015, en twee Olympische deelnames.

door Emile Hilgers

 “De voorbereiding is anders dan voor alle eerdere wedstrijden”, zegt de 35-jarige Verkerk desgevraagd. “Ik heb expres aangegeven dat dit mijn laatste toernooi wordt, ook om er heel bewust naar toe te leven. Ik tel nu ook echt de trainingen af… hoewel ik na het WK nog wel door zal blijven trainen.”

“Ik laat voor mijzelf alle emoties toe. Het ene moment ben je de film van de afgelopen jaren aan het terugkijken, trots op alle fasen die je hebt doorlopen. Het andere moment voel je weemoed en verdriet. Tegelijkertijd ben ik heel blij dat ik de kans krijg om nog een keer zo’n groot toernooi mee te maken. En ik moet zeggen: het kriebelt ook wel weer de laatste weken.”

In Boedapest verwacht Verkerk meer topjudoka’s te treffen dan alleen haar landgenote Guusje Steenhuis, die ons land vertegenwoordigt in Tokyo. “Het WK is waarschijnlijk weer sterk bezet. Voor veel landen is het toch een kans om nog één keer voor de Spelen de krachten te meten. Zeker nu er maar weinig wedstrijden op de kalender stonden de afgelopen tijd.”

“Voor mij is het halen van een medaille geen must”, zegt ze over haar doelstelling voor Boedapest. “Ik sta er, en ga er volledig voor. Maar het allerbelangrijkste is dat ik dit WK en mijn topsportcarrière met een goed gevoel kan afsluiten. In het besef dat ik nog steeds meedoe met de wereldtop.”        

Wat haar extra energie en motivatie geeft, is dat haar moeder én haar trainer van het eerste uur, Chris de Korte, het WK van dichtbij kunnen volgen. “Er mag alleen publiek uit Hongarije bij zijn, maar vanuit de Internationale Judo Federatie is een uitzondering gemaakt. Mijn moeder is mijn grootste fan en ging net als mijn coach mee naar bijna al mijn wedstrijden. Mooi dat ze nu ondanks de coronamaatregelen ook bij mijn laatste toernooi kan zijn.”

Marhinde Verkerk komt op het WK Judo in actie op vrijdag 11 juni (categorie tot 78 kilo). Andere Nederlanders die in de Hongaarse hoofdstad de strijd aangaan zijn onder anderen Juul Franssen (woensdag 9 juni, tot 63 kilo) en Roy Meyer (zaterdag 12 juni, boven 100 kilo). 
Gratis livestream op www.ijf.org

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden