<p>Tjerron naast het wijnvat op zijn balkon, dat dienst doet als regenton.</p>

Tjerron naast het wijnvat op zijn balkon, dat dienst doet als regenton.

(Foto: Waterschap Hollandse Delta)

‘We spoelen elke dag met plezier de wc door met regenwater’

Rotterdam - Tamara en Tjerron wonen in de Kaapvaarder, een van de nieuwe woonblokken op Katendrecht. Ze maken handig gebruik van regenwater en zijn dus al goed voorbereid op de verandering van het klimaat. Ze gebruiken het regenwater voor de plantjes, voor de was en spoelen er het toilet mee door.

 Een oud wijnvat van 230 liter op het dakterras doet dienst als regenton met water voor de planten. Als het vat vol is, stroomt het overtollige water via de regenpijp naar een grote ondergrondse regenwaterzak van 6.000 liter. Die ligt in de kruipruimte onder de vloer van de woning. Doordat de regenwaterzak zich na elke regenbui bijvult, kunnen ze hiermee het hele jaar door het toilet doorspoelen en de wasmachine laten draaien. “Per jaar levert dat een besparing op van wel 26.000 liter kostbaar drinkwater!’’, vertelt Tjerron trots.

Inspanningen

“De subsidie van waterschap Hollandse Delta heeft ons over de streep getrokken om het toch te doen”, vertelt Tjerron. “Het voordeel van deze oplossing is dat je niet hoeft te graven, je gebruikt immers je lege ruimte onder de woning. Het boren door de betonnen fundering voor het aansluiten van de regenpijp op de zak ging alleen wel heel moeizaam...” Maar al die inspanning was de moeite waard. “We spoelen nog elke dag met veel plezier de wc door.” In de toekomst willen Tjerron en Tamara ook nog een groen dak aanleggen. “Dat ziet er mooi uit, koelt de woning en zorgt voor een beter rendement van de zonnepanelen. Maar alles op zijn tijd.’’

Subsidie

Het klimaat verandert en we hebben steeds vaker te maken met extreme wateroverlast of juist droogte. Met minder tegels en meer groen in tuinen en wijken hebben we daar minder last van. Daarom is er dit jaar een subsidie voor watervriendelijke initiatieven.

Wie ook wil bijdragen aan schoon en voldoende water, kan kijken of hij/zij ook voor subsidie in aanmerking komt bij waterschap Hollandse Delta. Dit geldt ook voor verenigingen en organisaties. Alle informatie en een aanvraagformulier staan op: wshd.nl/subsidie.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden