Foto: Eric Fecken

Steeds vaker klachten over woningopkopers die Rotterdammers benaderen

Rotterdam - Gemeente Rotterdam schrijft in een persbericht dat er steeds vaker klachten binnen komen over zogenaamde ‘dealfinders’: woningopkopers die bewoners benaderen om hun huis te verkopen. “Wilt u uw huis verkopen? Geen Makelaars & Notaris kosten voor de Verkoper!” Folders met dit soort teksten vallen met regelmaat op de mat van Rotterdammers. Dat is niet alleen irritant, maar soms ook misleidend.

De opkopers proberen panden voor een prijs onder de marktwaarde te kopen, om ze vervolgens voor een zo hoog mogelijk bedrag te verkopen of te verhuren. Het gebeurt ook dat ze woningen opsplitsen voor kamerverhuur. Doordat de huizen niet worden verkocht op de openbare markt, maken woningzoekenden geen kans.

Bewoners ervaren de reclamefolders als opdringerig en misleidend, ook omdat soms bedrieglijke taal wordt gebruikt. Vaak willen ze hun woning helemaal niet verkopen. Bovendien vallen de folders meestal onder het ongewenste reclamedrukwerk. Het verspreiden hiervan is sinds 1 november 2020 verboden. Folders mogen alleen worden bezorgd in brievenbussen met een JA/JA-sticker. Adverteerders die zich daar niet aan houden, kunnen een boete krijgen. De gemeente benadert dealfinders om hen te wijzen op dit verbod en op de regels voor goede verhuur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden