<p>Lot Mertens en Marianne van den Akker spraken met mensen uit alle hoeken van Rotterdam. Wat ze hoorden brengen ze naar het stadhuis.&nbsp;</p>

Lot Mertens en Marianne van den Akker spraken met mensen uit alle hoeken van Rotterdam. Wat ze hoorden brengen ze naar het stadhuis. 

(Foto: Lot Mertens)

Stadsfluisteraar Lot Mertens luistert naar ons!

Rotterdam - Een fijne, veilige stad waarin elke Rotterdammer kan meedoen en zich gehoord voelt. Dat willen we allemaal. Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Als stadsfluisteraar dompelt Lot Mertens zich onder in de stad om verhalen op te halen en boodschappen te vinden. Die neemt ze mee naar de Coolsingel. Dat is hoog nodig, want onze lokale democratie is aan een flinke opknapbeurt toe!

door Davita de Jonge

 “In het bestuursmodel van 2018 staat dat Rotterdammers zich betrokken moeten voelen bij de stad. Dat is niet gelukt. Tja, als het gaat om de betrokkenheid en zeggenschap voor Rotterdammers, heeft de gemeente wel wat goed te maken,” zeggen Lot Mertens en Marianne van den Anker. Gelukkig lijkt het college het daar ook mee eens, want de twee kregen begin dit jaar de opdracht om stadsgesprekken te organiseren rondom de vraag hoe de lokale democratie versterkt zou kunnen worden. Duidelijk is dat de wijken meer macht, middelen en mogelijkheden moeten krijgen.

En dat begint allemaal bij nieuwsgierig zijn, uitnodigen, serieus nemen en vooral: luisteren. “Stadsluisteren,” verduidelijk Lot Mertens, betrokken vanuit haar rol als ‘stadsfluisteraar’ van Rotterdam. En luisteren deden ze. Twintig gesprekken vonden er plaats met steeds twintig mensen, vanuit het ‘zwaan kleef aan’ idee. “Er wonen zóveel mensen met genoeg tijd en goede ideeën die echt wel willen meedenken met de stad, maar liever niet politiek actief zijn. Dankzij deze gesprekken konden wij toch hun ervaringen en gedachten horen.”

Dat was soms hartverscheurend. “De bakken leed, goede initiatieven die gestrand zijn, mensen die tegen muren aanlopen. Dat is vreselijk om te horen,” aldus Marianne van den Anker, die als gespreksleider fungeerde. “De overheid is van goede wil, maar we zijn met z’n allen te log, sloom, laat, bureaucratisch en formeel geworden. Laten we nu eerst eens een goed gesprek voeren, écht gaan luisteren en open zijn over wat wel en niet mogelijk is. De overheid lijkt soms een beetje bang geworden voor burgerinitiatieven of input van inwoners. Maar dat hoeft helemaal niet. De overheid moet transparant zijn. Ook als er iets niet mogelijk is, wees daar dan eerlijk over en leg uit waaróm niet.”

Maar er wordt niet lang gesomberd, de twee zijn vooral razend enthousiast over al die Rotterdammers die bijdragen, meedenken, pijnlijke onderwerpen aansnijden, vruchtbare suggesties doen en aan het denken zetten. Mertens: “We zijn met z’n allen verantwoordelijk voor een levendige lokale democratie. Marianne en ik maakten een bingokaart met onderwerpen die er volgens de gespreksdeelnemers toe doen. Als geheugensteuntje zodat we niet vergeten wat we met elkaar van belang vinden.” Ook nieuwsgierig naar de bingokaart lokale democratie? Kijk dan op Instagram @stadsluisteren010 en vraag om een digitaal exemplaar.

Bingokaart
Mertens en Van den Anker roepen de gemeenteraad op om de bingokaart bij de hand te houden als er op donderdag 10 juni gedebatteerd wordt over een nieuw bestuursmodel vanaf 2022. “Er staan belangrijke onderwerpen op, zoals ‘beslissen over alles wat ons aangaat’, ‘het recht op een fatsoenlijk antwoord’ en ‘vrije ruimte voor het goede gesprek’.” Van één ding is Mertens in elk geval zeker: “We hebben echt álle geluiden in de stad gehoord. En hoewel we van veel dingen af willen, is het duidelijk dat als we de zeggenschap in de stad beter organiseren, iedereen daarvan opleeft. Dat zou echt een cadeau voor de stad zijn.” Ook gemeenteraadsleden hebben er baat bij, stelt ze. “We kijken uit naar de presentatie van de nieuwe werkwijze deze maand. Dan wordt duidelijk op welke manier de opbrengst van het stadsluisteren door het college en de raad is verwerkt. Maar de gemeente is nu wel echt aan zet,” benadrukt Mertens. “De bewijslast bij de Coolsingel, laat ze maar zien dat ze ons serieus nemen. Dan zijn we een stap verder.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden