<p>&nbsp;Joris, Marijn, Thomas en Matilde zijn Stadsdelen begonnen en zamelen geld in voor Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, dat Rotterdammers in armoede helpt.</p>

 Joris, Marijn, Thomas en Matilde zijn Stadsdelen begonnen en zamelen geld in voor Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, dat Rotterdammers in armoede helpt.

(Foto: Lisa van Vlijmen)

Met Stadsdelen je stadsgenoot steunen: ‘Geen tranentrekkerij, je geeft wat je kan lijen’

Rotterdam - Zo’n 36 duizend euro haalde Stadsdelen vorig jaar op om Rotterdammers in armoede te ondersteunen. Daarom gaat het team van vrienden ook dit jaar weer door met de campagne. “Armoede komt niet door luiheid of zo. Het is gewoon een gebrek aan geld. Punt. Mensen kunnen naar de voedselbank, maar daarmee lost het achterliggende probleem niet op.”

door Nynke Vermaat

Stadsdelen riep Rotterdammers vorig jaar op om ‘010 procent’ van hun vakantiegeld te doneren, ten goede van Rotterdammers in armoede. Het geld gaat rechtstreeks naar Fonds Bijzondere Noden Rotterdam, een organisatie waar hulpverleners aankloppen die acute financiële nood zien bij mensen. “Het Fonds helpt mensen niet structureel maar incidenteel. Het zorgt ervoor dat mensen krijgen wat ze op korte termijn nodig hebben om zo te voorkomen dat ze zich in de schulden moeten steken”, legt Joris Beek uit, een van de initiatiefnemers van Stadsdelen.

“Zo waren afgelopen jaar bijvoorbeeld een vrouw en haar kind erg geholpen met een laptop. De vrouw zat in therapie, maar door de pandemie kon ze daar niet meer heen. Er is toen voor hen een laptop gekocht, zodat de therapie online kon doorgaan en haar zoon online lessen kon volgen. Dat had veel vervelender uit kunnen komen”, vertelt Beek. “Of een ander voorbeeld: afgelopen jaar heeft een jongetje een nieuwe fiets gekregen omdat zijn fiets gestolen was, maar hij die echt nodig had om naar school te komen.”

Naast dat in Rotterdam sowieso veel armoede is, zijn er nog steeds veel mensen die door de nasleep van corona in geldproblemen komen, vertelt Beek. “Daarom gaan we door met onze campagne. Je ziet ook dat mensen willen geven. Gewoon geen tranentrekkerij, je geeft wat je kan lijen en je geeft omdat je wat wil doen. En je weet dat het goed terecht komt”, aldus Beek.

“Het Fonds helpt mensen die goed voor zichzelf kunnen zorgen, maar die op korte termijn even extra geld nodig hebben om door te gaan. Voor hen kun je met relatief weinig geld echte impact hebben.”

Vorig jaar kreeg Stadsdelen veel vragen van mensen die geen vakantiegeld krijgen of bijvoorbeeld zelf ondernemer zijn. “Daarom willen we dit jaar iedereen op het hart drukken: ook een klein bedrag mag. En als je geen geld hebt om te doneren, wordt ook een actie om geld op te halen heel erg gewaardeerd.”

Zo hield Hannah van den Elzen bijvoorbeeld een actie om geld in te zamelen voor Stadsdelen. “Ik wilde graag iets doen of doneren aan een goed doel. Liefst iets lokaals. Toen kwam ik uit bij Stadsdelen. Ik vond het een heel relevant doel, nu met de coronacrisis”, vertelt Van den Elzen. Ze studeert Transformation Design aan de Willem de Kooning Academie, en maakt in haar vrije tijd collages en zeefdrukken. “Ik ben toen zeefdrukken gaan verkopen om geld in te zamelen. Er zijn een stuk of twaalf verkocht, wat iets meer dan honderd euro opbracht. Ik had gehoopt op een hoger bedrag, maar aan de andere kant kan zo’n bedrag voor een ander veel betekenen, dus daar was ik blij mee.”

Ook dit jaar wil Van den Elzen weer een inzamelingsactie houden. “Ik ben nu nog even druk met afstuderen, maar ik wil het wel weer doen. Het is fijn om te weten dat al het geld daadwerkelijk gaat naar mensen die het nodig hebben, in plaats van dat een deel naar marketing of zoiets gaat.”

Lokaal doel

“Er zijn heel veel wereldproblemen en goede doelen,” stelt Joris Beek, “maar je leeft lokaal. Je stad, je straat. Negentig procent van je leven speelt zich daar af en die mensen staan dichtbij je, dus die wil je graag helpen. En dat is mijn persoonlijke gevoel bij Rotterdam ook altijd geweest. Je staat er nooit alleen voor.”

Klein bedrag mag

Delen met Rotterdammers kan via stadsdelen.nl. Donaties klein of groot, alles is welkom. “Ook vorig jaar kregen we donaties van 2 of 3 euro met berichten als: ‘Supermooie actie, maar meer kan ik even niet missen’. Dat is toch prachtig!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden