<p>Het team van A La Plancha is er helemaal klaar voor. &quot;Van de kade willen we een boulevard maken waar je wat kan drinken, maar ook een ijsje kan eten of een paar slippers kopen.&quot;</p>

Het team van A La Plancha is er helemaal klaar voor. "Van de kade willen we een boulevard maken waar je wat kan drinken, maar ook een ijsje kan eten of een paar slippers kopen."

(Foto: Caro Linares)

A La Plancha gaat open: ‘Laat die hittegolven nu maar komen!’

Rotterdam - Het is bijna zomer en dus is A La Plancha weer geopend. Het pop-up visrestaurant aan de Maas, dat volgend jaar twintig wordt, is wat gegroeid en weer iets volwassener. “Maar we blijven speels en avontuurlijk”, stellen initiatiefnemers Hans Mosselman en Wietse Sennema. “Het zomervakantiegevoel in eigen stad beleven staat altijd bovenaan.”

door Bart van Zessen

Gegroeid is A La Plancha letterlijk. Het café op de hoek wordt per 1 juni overgenomen en dus kan ook dat terras worden gebruikt om Rotterdammers te verwelkomen voor een drankje in de zon. De volwassenheid zit hem in een echt dak boven keuken en bar op het bruggenhoofd, een beter hek en een vast stroom- en waterpunt.

“Van de kade willen we deze zomer een boulevard maken waar je wat kan drinken, maar ook een ijsje kan eten of een paar slippers kopen. Net Spanje op een zomeravond. We zijn nog op zoek naar twintig palmbomen, dus bij deze meteen ook een oproep. Lang niet iedereen heeft een tuin of balkon en hier kun je dan toch nog even in het zonnetje zijn of een sappie drinken met de buurvrouw omdat je die toevallig tegenkomt.”

Lees verder onder de foto.

Wietse Sennema: “Het zomervakantiegevoel in eigen stad beleven staat hier bovenaan.” (Foto: Caro Linares)

Een kleine drie ton, voor de overname van het café en verbouwingen, werd in no time bij elkaar gelegd dankzij een door Wietse opgezette community van aandeelhouders, bijna allemaal Rotterdammers en meer dan de helft eiland- of buurtbewoner. “Eerst werden bewoners van het Noordereiland benaderd via de Eilandkrant en daarna hebben we het groter getrokken.”

Zo kan nu ook de wat vervallen hoek, ooit Hotel New York en daarna nog roemrucht café Tejas, in ere worden hersteld. “Aan de buitenkant willen we die jaren ‘20 uitstraling weer terugbrengen en binnen zal het in de herfst- en wintermaanden meer een huiskamer aan de Maas worden. Hopelijk kan dat postcorona met lange tafels waar buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.”

Avontuurlijk zal het binnen ook blijven. “We zullen niet week in week uit saté gaan serveren. Het zal best eens op de kaart staan, maar we willen ook blijven verrassen. Zoals je bij A La Plancha voor het eerst ceviche kon eten of inktvis, zo willen we in het café de kaart ook dynamisch houden. We hebben een avontuurlijk publiek.”

De band met de buurt wordt nog hechter. “We hebben een souschef van het eiland, een architect van hier gaat zich met de renovatie bemoeien en we gaan de lunch verzorgen voor de basisschool. Het stroom- en waterpunt zijn buiten het zomerseizoen ook voor anderen beschikbaar en dat geldt ook voor de mobiele biertaps voor straatfeestjes. En laat vooral iemand met een goed idee zijn hand opsteken.”

Lees verder onder de foto.

De hoek waar ooit Hotel New York zat wordt in ere hersteld.

Naast een oproep voor twintig palmbomen heeft A La Plancha nog een andere vraag voor alle Rotterdammers. De hoek waar A La Plancha nu het café overneemt heeft namelijk een roemruchtige historie. Hotel New York sierde eerst het pand en later maakte Café Tejas er furore. “Ze kwamen in de gloriedagen terecht in een boek met de honderd mooiste cafés van Nederland.” Van alle verhalen en foto’s die er over te vertellen zijn zou Hans graag een boek willen maken. Wie anekdotes of mooie foto’s heeft kan contact opnemen via info@alaplancha.nl. Ook heeft A La Plancha nog een leuke actie voor lezers van De Havenloods. Zij komen in aanmerking voor 50x een korting van 10 procent op de cadeaubonnen. “Leuk voor jezelf, of om weg te geven!” Gebruik code PUERTOPLANCHA21 op www.alaplancha.nl om deze te verzilveren.

En nu is het wachten op echt zomer. “Ik heb een artikel gelezen waarin staat dat we dit in juni echt krijgen”, zegt Hans. “Laat die hittegolven maar komen!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden