<p>Het beeld, dat symbool staat voor de verwoesting van het oude stadscentrum, houdt de gemoederen van de Rotterdammers al decennia bezig.&nbsp;</p>

Het beeld, dat symbool staat voor de verwoesting van het oude stadscentrum, houdt de gemoederen van de Rotterdammers al decennia bezig. 

(Foto: Herco Kruik)

Podcast vertelt verhalen van tien Rotterdamse iconen

Een nieuwe podcast gaat de verhalen vertellen van tien Rotterdamse iconen. Te beginnen met 'De Verwoeste Stad' van Ossip Zadkine die in deze week van de herdenking van het bombardement wordt gepubliceerd.

Rotterdam - Het beeld, dat symbool staat voor de verwoesting van het oude stadscentrum, houdt de gemoederen van de Rotterdammers al decennia bezig. Zo wordt in de podcast ingegaan op de ontstaansgeschiedenis van het beeld, de bijnamen die eraan zijn gegeven en de controverse over de locatie op Plein 1940.

Rotterdam-liefhebber Herco Kruik dook in de verhalen van één van de belangrijkste kunstwerken van Nederland. In circa 15 minuten hoort vertelt hij achtergronden, wetenswaardigheden, ludieke anekdotes en citaten over het beeld.

Het verhaal wordt afgewisseld met fragmenten van dichters - in deze aflevering is dat Jana Beranova - en artiesten. Ook opgenomen is een fragment van het Polygoon-journaals destijds over de onthulling van het beeld in 1953.

In de komende maanden verschijnen tien afleveringen in deze podcastreeks waarin het verhaal wordt verteld van enkele karakteristieke bruggen, gebouwen en kunstwerken. "En dat opse Rotterdams, dus zonder al te veel poespas, maar wel met de nodige humor en anekdotes. Aan bod komen onder andere de Erasmusbrug, de Euromast, het ss Rotterdam, het Witte Huis en Kabouter Buttplug."

Ook De Hef, De Kuip en het Groothandelsgebouw staan op de nominatie. De reeks podcasts informeert op een laagdrempelige, humoristische en vooral Rotterdamse wijze over het erfgoed van de stad.

De podcastreeks Rotterdamse Iconen is een initiatief van schrijver, stadsgids en Rotterdam-liefhebber Herco Kruik. Al tien jaar maakt hij de papieren Rotterdam Scheurkalender en de gratis digitale variant Scheurmail Rotterdam die hij vult met verrassende wist-u-datjes, humor, typisch Rotterdamse uitspraken, citaten en vermakelijke anekdotes.

Ook als stadsgids vertelt hij al jarenlang het verhaal van de stad. En omdat dit vanwege corona het afgelopen jaar niet kon, was dit een mooie gelegenheid om nu een podcastreeks te starten met steun van enkele Rotterdamse stichtingen zoals Droom en Daad, Volkskracht en de Erasmusstichting.

De overige afleveringen verschijnen in de komende maanden en zijn te beluisteren via Spotify en de sites www.scheurmailrotterdam.nl en www.anchor.fm/herco-kruik.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden