Foto: Leon van Engelen

Rotterdam krijgt nieuwe nachtclub voor elektronische muziek: BIT

Rotterdam - Initiatiefnemers uit het Keile district in Rotterdam-West zijn bezig een nieuwe nachtclub op te starten: BIT. Het moet een ruimdenkende en excentrieke nieuwe club worden voor elektronische muziek. Het beoogde pand hiervoor staat aan de Keileweg. Er is een crowdfunding gestart voor het opstarten van de club: wie het initiatief wil steunen kan een ticket voor de openingsweek kopen.

door Nynke Vermaat

De 24-uurs vergunning is al binnen, staat te lezen op de website van BIT. Maar het echte werk moet nog beginnen. Eerst moet het plan afgemaakt en gevisualiseerd worden, moet de infrastructuur van het pand gebouwd worden en wordt er een dansvloer ontworpen. Vervolgens wordt er een op maat gemaakt geluidssysteem ontworpen en wordt de lichtinstallatie/lichtkunstwerk gebouwd. Wanneer de club open zal gaan is nog niet duidelijk. “We durven te dromen van september, als hopelijk de coronamaatregelen het weer toelaten. Aan de andere kant is dat wel krap voor onze planning en het ligt ook aan hoe snel de financiering rond komt”, vertelt Ruben Leufkens, mede-eigenaar en programmeur. 

Restaurant

Maar er komt ook een restaurant in het pand, dat mogelijk eerder open gaat. Volgende maand al. Is het restaurant open, dan staan op de gevel de Neonletters ‘Bitter’ aan. Is de club open, dan gaan de laatste letters uit en is het BIT.

De club komt achter het restaurant, in een grote aanbouw die eerst rookruimte was. “De club heeft een heel bijzonder dak, maar meer ga ik niet verklappen. Dat hoort bij de beleving”, verklapt Leufkens. “Er passen ongeveer 400 man in. Dat is niet erg groot, maar in mijn ervaring zijn kleinere feestjes leuker.”

BIT heeft een huurcontract van 4 jaar. Zeker twee keer in de week is er feest. “We willen kijken wat er op donderdag mogelijk is, maar vrijdag en zaterdag zijn zeker clubdagen. Op zondagen komt er een dagprogramma.” Internationale namen hoef je er niet per se te verwachten, volgens Leufkens. “Ik wil geen grote headliners, die bijvoorbeeld heel populair zijn omdat het grootste gevolg hebben op social media. Ik ga selecteren op kwaliteit.” 

Programmering

“We brengen het nu naar buiten als een club, omdat daar ontzettend veel behoefte aan is in Rotterdam. Maar we willen zoveel mogelijk programmering laten plaatsvinden om duurzaam met de ruimte om te gaan. Zodat je geen zaal hebt die de halve week leeg is”, zegt Leufkens.

De kaartjes voor de feestjes gaan overigens niet weg voor een vriendenprijs. “Kaartjes gaan 12 tot 15 euro kosten. Dat vind ik wel moeilijk, want dan kun je niet de mensen trekken met wat minder geld, zoals de creatievelingen. We gaan nog kijken of we daar een regeling voor kunnen verzinnen”, aldus Leufkens.

Crowdfunding

Wie het initiatief wil steunen kan een ticket voor de openingsweek kopen. Er worden 3000 tickets verkocht á 25 euro, of 60 euro inclusief een (nog te ontwerpen) t-shirt. Alle inkomsten hiervan gaan naar het opzetten van BIT.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden