<p>Rodney, Leila en Dennis in de nieuwe vestiging van Heilige Boontje, bij DC Community aan de Plompertstraat.</p>

Rodney, Leila en Dennis in de nieuwe vestiging van Heilige Boontje, bij DC Community aan de Plompertstraat.

(Foto: Emile van de Velde)

Trotse Leila krijgt haar eigen Heilige Boontjes op Zuid

Rotterdam - Trots als een pauw kijkt Leila om zich heen, nog een beetje ongelovig. Na een jaar training bij Heilige Boontjes aan het Eendrachtsplein moet het hier aan de Plompertstraat dan gaan gebeuren: een eigen vestiging van Heilige Boontjes, de eerste op Zuid. Met Leila als barista.

door Emile van de Velde

De koffiebar is nog niet klaar, we zijn zo ongeveer de eerste die een bakkie krijgen van Leila. En het is een lekker bakkie. Daar gaan in de toekomst ongetwijfeld meer mensen achterkomen. Straks als die hele corona-ellende een beetje achter de rug is, worden er meer tafeltjes neergezet, komt er ook een terrasje buiten. En moet het pand van DC Community Market een echte verblijfsplek gaan worden voor bewoners van Oud-Charlois, en voor mensen van ver daarbuiten. Een plek waar mensen het hart op de juiste plek hebben zitten, waar jongeren die in de reguliere samenleving buiten de boot vallen tóch een vak kunnen leren en waar je gewoon een beetje met elkaar kunt ouwehoeren over hoe kut het met Feyenoord gaat of zo.

De DC in de bedrijfsnaam van de maatschappelijke onderneming staat voor Dennis Chelsea (echte naam Terlouw). Na een rumoerig leven besloot hij een jaar of vijf geleden, tijdelijk geveld door kanker, het roer om te gooien. Dat sales-wereldje waar hij in rondloopt, is leuk voor zijn inkomen, maar het werd óók tijd iets voor anderen te doen. Voor mensen die helemaal niets hebben.

Dennis vertelt: “Mijn compagnon Ed had dezelfde omslag gemaakt. Die ziekte was een kantelpunt in mijn leven. Ik wilde kijken hoe ik voortaan mensen in de stad kon helpen.”

Het begon met wat mazzeltjes. Een stuk Ferrodome in het Merwe-Vierhavensgebied en wat loodsen in bruikleen, een grote opdracht om de inboedel van V&D te verkopen, vijfhonderd bedden van het ss Rotterdam die weg moesten. “We zorgden dat mensen alles voor een zacht prijsje konden kopen, tweehonderd van die bedden hebben we gratis weggegeven aan mensen die rond het minimum leefden. Voor we het wisten hadden we een grote kringloopwinkel.”

Die kringloopwinkel is inmiddels verhuisd, van het Ferrodome in West naar Plompertstraat 16 aan de rand van Zuid. Waar dus een echte community voor de buurt moet ontstaan. En daar gaat Heilige Boontjes een rol in spelen. Want de aanpak van Dennis Chelsea is precies de manier die Rodney van den Hengel aanspreekt. Niet veel rompslomp, gewoon dáden, op z’n Rotterdams. Rodney begeleidt bij de bekende Rotterdamse koffiezaak al jaren jongeren. Hij helpt ze úit de problemen en náár een plek in de maatschappij.

Dus toen Dennis hem aan Leila voorstelde, was er snel een plekje voor haar gevonden. Het leven van Leila was op een dood spoor geraakt, samen met Dennis zocht ze naar iets wat goed bij haar paste. Dat bleek koffie te zijn. Bij Heilige Boontjes is ze opgeleid tot barista. “Nu kan ik rozetten en hartjes in de koffie maken”, zegt ze, wat verlegen, maar stralend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden