Foto: stockfoto

Regels voor honden aangescherpt in Lage Bergse Bos, Nessebos en Eendragtspolder

Rotterdam - Recreatiegebied Rottemeren merkt dat hondeneigenaren zich vaak niet aan de regels houden. Daarom worden de regels aangescherpt. In het Nessebos is er voortaan een honden verbod en in het Lage Bergse Bos moeten honden aangelijnd zijn op het Runderen eiland. In het Plas dras gebied Eendragtspolder komt er een hondenverbod, maar blijven een aantal plekken vrijloopgebied.

“Afgelopen jaren krijgen we veel klachten over gebieden rond de Rottemeren. Van mountainbikers, hondenbezitters en natuurliefhebbers”, zegt Dick van Stegeren, boswachter bij Staatsbosbeheer. “We zien een toename van recreanten (mountainbikers, wandelaar) in het algemeen maar ook meer hondenuitlaatservices en recreanten met honden. Dat leidt tot meer overlast van honden.”

Klachten

Regelmatig komen er klachten binnen bij het recreatieschap over honden, van zowel hondenbezitters als van niet hondenbezitters. Boswachters zien honden door het riet, oevers, grasvelden en bos struinen, jagend achter vogels, konijnen, hazen en ander wild. Af en toe worden er doodgebeten zwanen, ganzen of andere dieren gevonden. Zeker, zoals nu tijdens het broedseizoen is het belangrijk dat vogels ongestoord kunnen broeden en hun jongen kunnen grootbrengen. 

Nieuwe regels

“Daarom zijn we gaan kijken naar waar de probleem gebieden zijn”, aldus Van Stegeren. Daaruit zijn de volgende regels gekomen: 

Op het Runderen eiland in het Lage Bergse Bos worden de regels versoepeld, omdat toch niemand zich eraan hield. Van een hondenverbod is geen sprake meer, maar alleen aangelijnd mogen honden nog mee het eiland op. “Dat is een beetje ingewikkeld”, legt Van Stegeren uit, “want sinds jaar en dag is daar een verbod voor honden. Maar wat wél mocht - omdat mensen het toch vaak als doorsteek gebruikten om naar de andere kant van het bos te komen - is met de hond aangelijnd op het asfaltpad lopen. Maar daar hield geen mens die zich aan, dus houden we het nu op aanlijnplicht. We willen niet dat zo’n Schotse hooglander een hond op de hoorns neemt.” 

In het Nessebos komt een jaarrond hondenverbod. “Daar is eigenlijk al een verbod, maar dat is nooit officieel besloten”, vertelt Van Stegeren.

In het Plas dras gebied Eendragtspolder, net buiten de gemeente Rotterdam, komt er in de kern een hondenverbod maar gelden uitzonderingen voor bepaalde gebieden. Honden zijn welkom op de aangegeven verharde en half verharde paden, mits aangelijnd. Wel zijn er enkele vrijloopgebieden.

Paaltjes en handhaving

Komende maand worden er waar nodig nieuwe paaltjes geplaatst om de veranderingen duidelijk te maken. Ook zal worden geflyerd. In een later stadium wordt op de nieuwe regels gehandhaafd.

“Het is allerminst de bedoeling om de Rottemeren onaantrekkelijk te maken voor honden. Maar gezien de toenemende druk van recreanten, honden en herwaardering van natuurwaarden is betere regulering noodzakelijk. Er blijven genoeg plaatsen over in de Rottemeren waar de hond nog vrij kan lopen, zoals bijvoorbeeld in de vrijloopgebieden op onderstaande kaart van het plas/dras gebied in de Eendragtspolder”, laat van Stegeren weten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden