Foto: Studio Tromp

Gedrochten en vreemde snuiters nieuw in de collectie van Boijmans

Rotterdam - Een 16de-eeuws boekje met 120 houtsneden is toegevoegd aan de collectie van Boijmans. Het boek het ‘Les Songes drolatiques de Pantagruel’, wat vertaald ‘De grappige dromen van Pantagruel’ betekent. Het werk bevat een catwalk van gedrochten: vreemde, hybride wezens die zo uit de werken van Bosch of Bruegel lijken zijn gewandeld.

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft met steun van de Vereniging Rembrandt (met haar Themafonds Middeleeuwen en Renaissance) en Stichting Lucas van Leyden de nieuwe aanwinst binnengehaald. Het museum heeft zowel een omvangrijke verzameling werken van Bosch en Bruegel als een internationale collectie surrealisme, het boekje is een interessante schakel in die keten.

Fusien Bijl de Vroe, directeur Vereniging Rembrandt: “Deze parade van fantasiewezens laat zien wat er gebeurde als kunstenaars in de 16de eeuw hun verbeelding de vrije loop gaven. Een aankoop die past in de ‘fantastische’ traditie van Bosch en Bruegel tot aan het surrealisme.”

Lees verder onder de foto.


Foto: Studio Tromp

Dikbuikig of gebocheld

Rabelais, Bosch, Bruegel, Dalí – het zijn grote namen waarmee ‘Les Songes drolatiques de Pantagruel’ geassocieerd worden. De uitgever van dit kleine prentenboek, Richard Breton, begon daar al mee toen hij het in 1565 in Parijs publiceerde als het ‘laatste werk’ van de schrijver François Rabelais en het vernoemde naar diens bestseller over de reus Pantagruel. ‘Songes drolatiques’ bestaat uit 120 houtsneden, iedere pagina toont een compleet andere figuur: vreemdsoortige, hybride wezens, combinaties van mens en dier, insect, plant en object. Dikbuikig of gebocheld, met bijzondere neuzen, snuiten, slurven of snavels.

De houtsneden worden tegenwoordig toegeschreven aan de zestiende-eeuwse Parijse ontwerper en prentuitgever François Desprez.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden