<p>Theo woonde op Bali waar hij prachtige landschappen en portretten schilderde.&nbsp;</p>

Theo woonde op Bali waar hij prachtige landschappen en portretten schilderde. 

(Foto: pr)

Jacques en broer Theo Zantman verloren op tragische wijze contact, en nu is het te laat

Rotterdam - Jacques Zantman is het contact met zijn broer Theo - misschien bij sommige Rotterdammers nog bekend van zijn zaak ‘Theo Zantman Haarwerken’ - al jong verloren. Jacques schrijft aangrijpend over hoe ze contact verloren en over hoe ze elkaar, helaas te laat, weer vonden.

“Theo was de oudste uit een gezin van acht kinderen”, vertelt broer Jacques Zantman. “Ik ben nu 75 jaar. Ik groeide op in kindertehuizen vanaf mijn 10e jaar, waar ik het nodige meemaakte. Doordat ik als enige van het gezin van acht kinderen in een tehuis werd geplaatst, was ik totaal vervreemd van de familie. Hierdoor is ook het contact met Theo verloren gegaan.”

“Toen ik negentien jaar was heb ik hem voor het laatst gezien. Het was een warm ontvangst - aan de Heemraadssingel. Maar ik vertelde niet dat ik dakloos was en in een oude schuur sliep tussen de auto’s die ik repareerde. De jaren verstreken. Ik werkte hard om in mijn levensonderhoud te kunnen voorzien. Ik hoorde af en toe wel eens wat van Theo, maar we zijn elkaar toch uit het oog verloren. Toen deed de computer zijn intrede.”

“Ik wilde graag leren hoe je daar mee om moet gaan. Maar ik had een probleem; ik kon slecht lezen en schrijven. Toen ik 60 jaar was hakte ik de knoop door, en ging ik naar het Albedacollege waar ik beter leerde lezen en schrijven en een computer cursus volgde. Daarna zocht ik mijn broer op het internet op.”

Op Bali

“Veel Rotterdammers kennen Theo Zantman Haarwerken misschien wel. Theo had vroeger een haarwerkzaak in Rotterdam. Minder bekend is dat hij ook kunstschilder was. Theo woonde op Bali. Ik stuurde hem een berichtje. Theo schreef: Jacques hoe gaat het? En zo ontstond er een komen en gaan van berichten. Theo had een klein huisje in Bali waar hij prachtige landschappen en portretten schilderde. Sinds twee jaar had hij een groter huis met meer ruimtes.”

“Hij schreef over zijn dochter en zijn twee kleinkinderen en schoonzoon die op bezoek waren geweest. Jacques, kom ook een keer naar Bali! Ik schreef: ‘dat is goed, volgend jaar, 2021, in het voorjaar’. Theo was erg blij en ik ook. Na 55 jaar zou ik mijn broer weer zien. Theo vertelde dat hij hard aan het werk was om een schilderij af te maken voor een tentoonstelling in Jakarta. Vijftig schilderijen moest hij klaar hebben. ‘Jacques als je komt, krijg je een schilderij van mij’. 

Op 4 augustus 2020 had ik het laatste contact met hem. Later hoorde ik van een andere broer dat hij overleden was. Een schok ging door mij heen, Theo is er niet meer. Hij zou 18 april 79 jaar geworden zijn. Helaas zal ik mijn broer Theo nooit meer zien. Wel hoop ik zijn kinderen en kleinkinderen een keer te ontmoeten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden