<p>Thijs van Dam (staand bij een teamtalk tegen Tilburg): &quot;Op het EK weer publiek op de tribunes&quot;. (Foto: HC Rotterdam/Ruud Stork)</p>

Thijs van Dam (staand bij een teamtalk tegen Tilburg): "Op het EK weer publiek op de tribunes". (Foto: HC Rotterdam/Ruud Stork)

(Foto: )

HC Rotterdam tegen Kampong en grote kans op Euro Hockey League

Rotterdam - De mannen van HC Rotterdam zijn, na een 2-2 gelijkspel zondag tegen lijstaanvoerder Bloemendaal, derde geëindigd in de reguliere competitie. Daardoor hoeven ze niet drie of vier keer binnen zeven dagen tegen de koploper aan te treden en spelen ze de halve finale van de play-offs tegen de nummer twee, Kampong. Bovendien is er grote kans op deelname aan de Euro Hockey League (bij een finaleplaats of als Bloemendaal de finale haalt).

door Emile Hilgers

“We waren al heel blij met het halen van de play-offs”, zegt coach Albert Kees Manenschijn. “Dat was aan het begin van dit seizoen ons eerste doel. Het gaat stapsgewijs: het volgende doel is nu de halve finale winnen. En lukt ook dat, dan wil je natuurlijk kampioen worden. Het is afwachten of dat haalbaar is. Maar laat ik het zo zeggen: gezien de huidige krachtsverhoudingen zijn wij niet het gedoodverfde kampioensteam.”

In 2013 was Manenschijn, toen nog als assistent-trainer, al een keer landskampioen met de club. Toen won HC Rotterdam de finale tegen Oranje Zwart. Later, in het seizoen 2016-2017, zijn eerste jaar als hoofdtrainer, werd de finale gehaald.

“Tegen Kampong verloren we twee wedstrijden op shoot-outs, heel pijnlijk”, memoreert speler Thijs van Dam, voor wie het seizoen na de play-offs nog niet ten einde is. Hij hoopt met Oranje ook de Olympische Spelen mee te maken, en voorafgaand van 4 tot 13 juni ook het EK in Amstelveen. In het Wagenerstadion worden per wedstrijd bijna drieduizend toeschouwers toegelaten.

Van Dam: “Leuk dat we daar eindelijk weer met publiek mogen spelen en dat supporters er weer een feestje kunnen vieren. De play-offs komen wat dat betreft net te vroeg. Juist bij zulke wedstrijden geven volle tribunes zoveel extra lading… De laatste wedstrijd met publiek was met HC Rotterdam, vlak voor de eerste lockdown, meer dan een jaar geleden.”

Tijdens de eerste play-offwedstrijd, woensdagavond 5 mei, zal er toch meer sfeer zijn dan de afgelopen competitieduels, en zelfs een gering thuisvoordeel. De tribune van het hockeystadion aan de Hazelaarweg wordt namelijk voor het eerste duel met Kampong aangekleed met spandoeken, gemaakt door jeugdteams van HC Rotterdam. Fans kunnen live kijken via eyecons (wellicht ook op nos.nl), ook de tweede halve finale (zaterdag 8 mei in Utrecht) en een eventuele beslissende derde krachtmeting (zondag 9 mei, eveneens bij Kampong). De finalewedstrijden zijn donderdag 13, zaterdag 15 en indien nodig zondag 16 mei. Om de derde plek wordt niet gespeeld.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden