<p>Shirma doet haar wekelijkse boodschappen altijd op de markt. "Daar vind je de lekkerste ingrediënten voor een zachte prijs."&nbsp;</p>

Shirma doet haar wekelijkse boodschappen altijd op de markt. "Daar vind je de lekkerste ingrediënten voor een zachte prijs." 

(Foto: Rick Arnold)

Shirma Rouse: ‘Een kookboek maken is harder werken dan een album opnemen!’

Rotterdam - Dat ze een lekker potje kan zingen, dat wisten we al. Maar onze Rotterdamse soul sister Shirma Rouse kan ook zalig koken. Haar favoriete gerechten vind je nu in Shirma’s Soul Kitchen: een persoonlijk kookboek om je vingers bij af te likken.

door Cathelijne Beijn

“Ik zeg het je: een kookboek maken is harder werken dan het opnemen van een album!”, lacht Shirma. “Het is echt precisiewerk, waarbij alle informatie precies moet kloppen. De kooktijden, de afmetingen... Je kan niets aan het toeval overlaten.” Shirma’s kookboek komt voort uit haar diner shows in het theater, waarbij ze kookte en zong voor haar publiek. Maar er was eigenlijk nooit tijd om al die gerechten op te schrijven. “Toen kwam corona en had ik opeens een lege agenda en zeeën van tijd. Ik ging uitgebreid boodschappen doen en koken. In het boek staan allemaal eigen gerechten, dus ik heb alles eerst zelf uitgeprobeerd. Van de ruim honderd recepten is ongeveer de helft in het boek terecht gekomen. Dat zijn mijn echte favorietjes.”

‘Supermarkt heeft mij niet nodig’

Wat als eerste opvalt is dat Shirma in het boek haar lokale helden in het zonnetje zet. Van de Marrokkaanse visboer en de Turkse slager, tot haar favoriete toko Malik op de Middellandstraat. “Alles wat je ziet is echt en precies zoals ik ben. Je ziet precies wat de keuken en alle producten voor mij betekenen. Dus ook de mensen in de winkels zet ik in het zonnetje. Op sommige plekken kom ik al twintig jaar heel trouw.”

Shirma support ook graag de mensen op de markt. “Je bent gek als je voor je verse boodschappen niet naar de markt gaat. Het is veel goedkoper: voor een week haal je alles in huis halen voor weinig. Kleine ondernemers moet je steunen, helemaal in deze tijd. De supermarkten hebben mij niet nodig.”

Geen dieetboek

Haar kookboek komt niet op een onverwacht moment: Shirma viel de afgelopen twee jaar maar liefst zestig kilo af. Is dit dan een dieetboek? “Juist niet! Door het diëten creëerde ik alleen een nieuwe relatie met eten. Ik eet nog steeds wat ik lekker vind, alleen op een andere manier. Het gaat allemaal om balans. Net als alles in het leven.” De reis om af te vallen heeft haar veel gebracht. “Toen ik stukken zwaarder was, was ik ook gelukkig. Ik heb altijd veel zelfliefde gehad en geef mezelf regelmatig vakanties, massages of een bezoekje aan de nagelsalon cadeau. Allemaal om te genieten van het leven. Maar ik stak nog vaak te veel energie in anderen. Toen ik besloot om al die uren voor anderen eens in mezelf te stoppen, ging er een wereld voor mij open. Ik maak nu tijd voor Shirma.”

Shirma’s Soul Kitchen

Terug naar het boek: op welk gerecht is ze het meest trots? “De jerk chicken vind ik kapot lekker. Met een beetje van mezelf, en een beetje van mama.” 

Shirma’s Soul Kitchen staat bomvol recepten die ze zelf heeft ontwikkeld. Samengesteld met de smaken die zij zich herinnert uit haar kindertijd, waaraan ze een eigen draai heeft gegeven. De recepten van haar moeder, oma’s en tantes gemixt met de smaken die ze heeft opgedaan tijdens de reizen die ze heeft gemaakt. Bovendien geeft Shirma in haar boek nuttige tips en maak je kennis met haar moeder Evette en zus Darvina. “Eten is voor mij hetzelfde als muziek: een verbindende factor”, zegt Shirma. “Zowel eten als muziek brengt mensen samen en maakt je gelukkig.”

Hoewel ze zelf gebalanceerd eet, is het kookboek bedoeld voor iedereen die van lekker eten houdt. “Ik eet niet dagelijks wat in dit kookboek staat, maar soms trakteer ik mezelf op gevulde eieren, kokosgarnalen of een banana coconut cake. Moet kunnen, toch?”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden