Foto: Mayke Pasman

Fietsrave om aandacht te vragen voor mentale gezondheid van jongeren

Rotterdam - Rotterdamse jongeren stappen op de fiets om aandacht te vragen voor de toenemende (geestelijke) problematiek en voor een solidair beleid. Vrijdag 7 mei om 19:00 uur vertrekken ze. 

“Even volhouden” is veranderd is een uitzichtloze situatie waarin wij keer op keer teleurgesteld worden. Tijd voor verandering, vinden ze. “Laten we in 2021 streven naar een beleid dat solidair is met iedereen. Waarin de volksgezondheid van jong tot oud voorop staat. Laat je horen. Laat je zien. En verbind!”

Een positief geluid in donkere tijden?

“Jongeren zijn sinds het begin van de coronacrisis steeds minder happy”, stelt de organisatie. “Jeugd-ggz instellingen overstromen en de crisislijn kreeg het afgelopen halfjaar 30 tot 60 procent meer belletjes van jonge mensen die het leven niet meer zien zitten of kampen met een ernstige eetstoornis. Grote groepen vereenzamen en kampen met depressie.”

“Het huidige beleid zorgt ervoor dat er veel nieuwe problemen op de loer liggen: enorme stagetekorten, minder perspectief op een baan, oplopende studieschulden, eenzaamheid en depressie. Al ruim een jaar horen we ‘het is maar een jaar’, ‘het is maar een feestje’, ‘er zijn ergere dingen’. Maar ondertussen biedt de situatie steeds minder uitzicht en perspectief. Voor veel jongeren is deze onzekerheid ondraaglijk.”

“We weten dat de huidige situatie moeilijk is voor iedereen, dat er ook veel leed is binnen andere delen van de samenleving. Wij ondermijnen niet andermans zorgen, maar opperen slechts de onze. We vragen hiervoor begrip en erkenning.”

Meer informatie bij Fietsrave Rotterdam op Facebook.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden