<p>Uitzicht vanaf de Lloydkade. (foto: stichting LMM)&nbsp;</p>

Uitzicht vanaf de Lloydkade. (foto: stichting LMM) 

(Foto: )

Gemeenten steunen plan voor Landelijk Moluks Monument op Lloydkade

Rotterdam - Dit jaar is het 70 jaar geleden dat de eerste generatie Molukkers in 1951 met 12 scheepstransporten naar Nederland zijn overgebracht. Op dienstbevel kwamen ca. 4000 Molukse KNIL-militairen en Marinemannen met hun gezinnen (in totaal 12.500 personen) naar Nederland. Op de plek van aankomst van het eerste transportschip aan de Lloydkade in Rotterdam is tot op heden nergens terug te vinden dat er een historische gebeurtenis heeft plaatsgevonden. Stichting Landelijk Moluks Monument (LMM) zet zich in om een monument te realiseren. 

Het monument zal een eerbetoon zijn voor deze eerste generatie Molukkers en hun gezinnen en als erkenning voor het gedeelde verleden. Tevens kan het monument ook dienen om het verhaal van de aankomst van Molukkers in Nederlandte blijven vertellen aan huidige en volgende generaties. Voor een ieder die geïnteresseerd is in deze geschiedenis wil de stichting een mogelijkheid bieden om meer te weten te komen. Zij zijn van mening dat meer kennis van elkaars verleden leidt tot meer begrip. Om een monument te realiseren is stichting LMM de samenwerking aangegaan met het Moluks Historisch Museum (MHM). Woensdag 14 april jl. stuurden stichting MHM en stichting LMM een brief aan circa 100 burgemeesters waarin zij hen verzoeken om een financiële bijdrage te leveren aan een landelijk Moluks monumentaan de Lloydkade in Rotterdam. De eerste donaties van gemeenten zijn toegezegd. Naast Vijfheerenlanden en Krimpen aan den IJssel, hebben de burgemeesters van ‘s-Hertogenbosch, gemeente Steenbergen en gemeente Steenwijkerland aangegeven dit initiatief van harte te ondersteunen en doneren het bedrag van 500 euro t.b.v. het landelijk Moluks monument.  

Burgemeester Jack Mikkers en wethouder Cultuur Mike van der Geld benoemen in een brief dat ’s-Hertogenbosch rondom zijn Molukse gemeenschap oog wil blijven hebben voor de lokale en nationale Molukse geschiedenis. Namens de gemeente Steenbergen schrijft burgmeester Ruud van der Belt: ‘Een landelijk Moluks Monument kan volgens mij zeker bijdragen tot meer verbinding, wederzijdsrespect en alles wat maar nodig is voor een vreedzame samenleving.’ 

Stichting MHM en stichting LMM zijn blij met deze eerste positieve reacties. “Dit versterkt onze drivehet monument te realiseren enorm,” aldus Andrew Roos van stichting LMM. “Wij gaan ervan uit dat meer gemeenten zullen volgen.” Voor het realiseren van een monument is veel geld nodig. Naast het aanvragen van subsidies heeftstichting LMM een crowdfunding opgezet. De totale opbrengst van crowdfunding en donaties bedraagt op dit moment 22.500 euro. Meer informatie hierover is te lezen op www.landelijkmoluksmonument.nl .

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden