Francis Pronk, communicatiemedewerker (l) en Leon van Rijnsbergen, directeur/programmeur (r).
Francis Pronk, communicatiemedewerker (l) en Leon van Rijnsbergen, directeur/programmeur (r). (Foto: Marijke Gips)

Poppodium Baroeg bestaat 40 jaar én wordt Echt Rotterdams Erfgoed

Rotterdam - Rocktempel Baroeg mag maar liefst veertig kaarsjes uitblazen. Op 6 mei bestaat het poppodium veertig jaar. Dit viert Baroeg onder andere met de uitgave van een boek over de geschiedenis, een schoenenlijn, tentoonstelling, online bingo en livestreams van muziek. Als klap op de vuurpijl benoemt Museum Rotterdam Baroeg tot Echt Rotterdams Erfgoed.

Echt Rotterdams Erfgoed is een initiatief van Museum Rotterdam dat erkenning geeft aan personen en activiteiten die het hedendaagse Rotterdam kenmerken. Baroeg is ook verkozen en treedt hiermee in de voetsporen van podia als Vereniging Poortgebouw, Grounds, Theater Zuidplein en Eendracht Festival. 

Boek en expositie

Het boek gaat over de oprichting van Baroeg - dat in de jaren 80 een jongerencentrum was - van het moment dat het een poppodium werd, tot nu. Zo speelden in de jaren 80 bands als De Dijk, Toontje Lager, The Nits, Frank Boeijen Groep, De Div en The Scene in Baroeg. In de jaren 90 is het podium zich geen focussen op harde, alternatieve muziek. Het Baroeg boek is later dit jaar verkrijgbaar via: www.baroeg.nl/shop. 

In samenwerking met galerie / erfgoedlab DIG IT UP wordt tevens een tentoonstelling opgezet over 40 jaar Baroeg. 

Schoenenlijn

Verder is er een samenwerking opgezet met Rotterdamse schoenenwinkel Mascolori en kunstcollectief Monkidoe dat ook verantwoordelijk was voor de kenmerkende graffiti op het Baroeg pand. Deze zomer releast Baroeg met deze partijen een exclusieve schoenenlijn. 

Online feestje

Het is in corona tijden helaas niet mogelijk om het 40-jarig bestaan in mei groots te vieren, maar Baroeg zendt in de week van het jubileum wel een aantal speciale livestreams uit. 

Op donderdag 6 mei is er een online bingo over 40 jaar Baroeg, vrijdag 7 mei draaien directeur/programmeur Leon en initiatiefnemer van het boek Leo een dj-set bestaande uit bands die de eerste 20 jaar in Baroeg hebben gespeeld. Zaterdag 8 mei is er een bomvolle dag met verschillende dj-duo’s die diverse stijlen draaien. Deze duo’s bestaan o.a. uit vrijwilligers, muzikanten en ambassadeurs. Tot slot is er op zondag 9 mei een Baroeg quiz waar prijzen te winnen zijn. 

Al deze evenementen zijn gratis te volgen via www.twitch.tv/baroeg.

Meer informatie over deze livestreams is te vinden op: www.baroeg.nl/agenda.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden