Foto: Bibliotheek Rotterdam

Bibliotheek Rotterdam rond 4 en 5 mei in het teken van de vrijheid

Rotterdam - Met 4 en 5 mei in het vooruitzicht, organiseert Bibliotheek Rotterdam diverse activiteiten voor jong en oud met aandacht voor het thema vrijheid. Vrijheid is een breed begrip: vier verschillende sprekers, waaronder Abdelkader Benali en NOS presentator Simone Weimans, lichten toe wat vrijheid voor hen betekent. 

Persvrijheid volgens Simone Weimans 

Elk jaar zijn er in de aanloop naar 5 mei Vrijheidscolleges door het hele land. In Rotterdam geeft NOS-presentator Simone Weimans op 29 april een college over het belang van persvrijheid. Ze vraag zich af hoe vrije meningsvorming te lijden heeft onder diverse vormen van onderdrukking. 

H.J.A. Hoflandlezing met Abdelkader Benali

Schrijver Abdelkader Benali verzorgt dit jaar op 14 mei de H.J.A. Hoflandlezing met als titel: Onverwoestbaar kwetsbaar. Benali laat zich inspireren door het gedachtegoed van de Franse filosoof Emmanuel Levinas. Voor de joodse denker staat niet het individu en de eigen identiteit centraal maar het appel dat een ander op je doet in de dialoog: ‘De ware vrijheid gaat niet op in eigenbelang’. Benali betrekt Levinas’ gedachtegoed op het nu: kunnen we nog wel écht met elkaar praten in een samenleving waar het racistisch discours vrij spel lijkt te hebben? 

Bibliotheekcollege over KGB-spion George Blake

Simon Kuper, schrijver van het boek ‘De vrolijke verrader, een KGB-spion uit Rotterdam’ wordt voor dit Bibliotheekcollege op 28 mei geïnterviewd over de totstandkoming van zijn boek en het bijzondere leven van George Blake. George Blake (Rotterdam, 1922) was een van de belangrijkste dubbelspionnen tijdens de Koude Oorlog. Hij zat in het Nederlandse verzet, vluchtte in 1942 naar Engeland waar hij voor de MI6 ging werken. Later bekeerde Blake zich tot het communisme en werd KGB-spion. Blake mag dan liters bloed aan zijn handen hebben, hij bleek een charmante en bedachtzame man.

Speciaal voor de kids: een college over oorlog en vrede

Op 2 mei geeft Sandra van Dam (Curiosityworld) een lezing voor kinderen over oorlog en bevrijding, met speciale aandacht voor gebeurtenissen in Rotterdam. Hoe hebben de Rotterdammers zich verzet en hoe kwamen ze aan wapens? Wie waren de helden van die tijd? Hoe heeft de bevolking van Rotterdam de oorlog doorstaan en door wie zijn zij uiteindelijk bevrijd? De lezing is geschikt voor kinderen vanaf 9 jaar.

Alle lezingen zijn online vanuit huis te volgen. Kijk op www.bibliotheek.rotterdam.nl/vrijheid

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden