<p>Rotterdam heeft sinds 2015 een kinderombudsman. Sinds 2018 is dat Stans Goudsmit. Zij is ook kinderombudsman in Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel en Vlaardingen.</p>

Rotterdam heeft sinds 2015 een kinderombudsman. Sinds 2018 is dat Stans Goudsmit. Zij is ook kinderombudsman in Albrandswaard, Capelle aan den IJssel, Hellevoetsluis, Krimpen aan den IJssel en Vlaardingen.

(Foto: IsaG)

Wat doet kinderombudsman Stans Goudsmit nu eigenlijk allemaal?

Rotterdam - Stans Goudsmit is sinds 2018 de kinderombudsman van Rotterdam. Maar wat doet een kinderombudsman nu eigenlijk, en waarom is onze kinderombudsman een vrouw? Omdat we bij De Havenloods kinderen belangrijk vinden én omdat we benieuwd zijn naar wat onze eigen kinderombudsman allemaal doet, zal Stans vaker gaan vertellen over haar werk.

Wat doet de kinderombudsman010? 

“Ik controleer of de Rotterdamse kinderen en jongeren goed behandeld worden. Goed betekent voor mij dat hun rechten worden nageleefd. Hoe ik dat controleer? Ik behandel klachten over de gemeente, de jeugdhulp en het onderwijs. Bijvoorbeeld over een wijkteam dat niet genoeg doet om een kind te helpen. Of over een kind dat te lang moet wachten op jeugdhulp. Of over een kind dat thuis zit, omdat er geen passende plek op school is. Ouders, kinderen en hulpverleners kunnen bij mij een klacht indienen.”

“Daarnaast doe ik onderzoek. Dat doe ik samen met kinderen en jongeren. Ik wil niet over kinderen praten, maar mét hen. Onlangs deed ik onderzoek naar de gemeentelijke regelingen voor kinderen die in armoede opgroeien. Voor dit onderzoek sprak ik met kinderen op de basisschool en met jongeren op de middelbare school en het mbo. Conclusie: de regelingen zijn te onbekend en sluiten maar deels aan bij de behoeften van kinderen en jongeren.”

Waarom noemt Stans zich kinderombudsman? 

“Kinderombudsman is een Zweeds woord. En het betekent: een persoon om vragen aan te stellen. Dus kinderombudsman is eigenlijk: kinderombudspersoon! In Nederland zijn er vier kinderombudsmannen (in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam dus en de nationale kinderombudsman). En dat zijn alle vier vrouwen. De nationale kinderombudsman noemt zich kinderombudsvrouw. Maar dat hoeft dus niet!

Kinderrechten

“Ik vind het enorm belangrijk dat kinderen en jongeren (en volwassenen) weten wat kinderrechten zijn. Die kinderrechten staan in het Kinderrechtenverdrag. Op mijn Instagram lees je hierover. Ik houd ook een kinderrechtentour om op scholen over kinderrechten te vertellen. Omdat dit afgelopen jaar niet mogelijk was, maakte ik een lessenreeks over kinderrechten. Die staat op mijn website. Dit najaar gaat mijn kinderrechtentour langs middelbare scholen.”

“Ik vertel elke maand bij De Havenloods over wat ik als kinderombudsman doe. Heb je een vraag? Laat het me weten. Misschien beantwoord ik ‘m wel de volgende maand!” Contact via info@kinderombudsmanrotterdam.nl, Instagram/Facebook (kinderombudsman010) en kinderombudsmanrotterdam.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden