Kelly Leeuwis is zakelijk directeur van festival- en concertorganisator Motel Mozaïque en organiseert voor het tweede jaar op rij de Vrijheidssoep.
Kelly Leeuwis is zakelijk directeur van festival- en concertorganisator Motel Mozaïque en organiseert voor het tweede jaar op rij de Vrijheidssoep. (Foto: Jan van der Ploeg)
Rotterdammer van de Week

Van Motel Mozaïque tot Vrijheidssoep, waarom Kelly Leeuwis nooit stil zit

Rotterdam - Kelly Leeuwis zit niet graag stil: ze is zakelijk directeur van festival- en concertorganisator Motel Mozaïque en organiseert voor het tweede jaar op rij de Vrijheidssoep. Ook is ze een Spullenbieb aan het opzetten, waar je spullen kunt lenen die je maar af en toe nodig hebt. De gemene deler binnen al haar projecten is duurzaamheid. Haar toekomstdroom voor Rotterdam: “Dat de stad één groot park is waar mensen elkaar ontmoeten.” Kelly is deze week onze Rotterdammer van de Week!

door Anne Klapmuts

Hoe ziet Motel Mozaïque er dit jaar uit?

“Nu er geen gasten bij de live-optredens kunnen zijn, hebben we besloten meer te focussen op het makersproces. Via onze sociale media kun je volgen hoe artiesten op bijzondere Rotterdamse plekken aan het werk zijn aan hun performance. Zo is de Vlaamse spoken word-artiest Lisette Ma Neza in BlueCity aan het creëren en maakt Eefje de Visser in AVL Mundo nieuwe muziek. Op vrijdag 23 en zaterdag 24 april is er een drie uur durend online programma met de optredens van onder andere deze artiesten. Ook hebben we één offline onderdeel: Expeditie de Bodem Prijzen. Een duurzame, groene tour door Rotterdam die start bij de Voedseltuin. Je loopt langs allerlei verborgen tuinen en gaat guerrilla bloemzaadjes zaaien. Tijdens de tour krijg je een spoedcursus wildplukken. Op deze manier creëren we ondanks deze gekke tijd toch nog een festivalervaring.”

Kun je meer vertellen over de Spullenbieb?

“De Spullenbieb is een plek waar je spullen kunt huren die je maar af en toe nodig hebt. Denk aan een boor, naaimachine of tent. Ons kerndoel is het bezit van spullen verkleinen, waardoor we minder grondstoffen nodig hebben en er minder afval is. Onze eerste locatie opent aan het eind van de zomer in een Energiehuis in de wijk Reyeroord in IJsselmonde. Op deze nieuwe plek starten ook een repair café, kledingruil en een soort voedseltuin. We gaan samenwerken met Pameijer, zodat mensen met afstand tot de arbeidsmarkt bij de Spullenbieb werkervaring op kunnen doen. Het is een pilot om hopelijk uit te groeien naar alle wijken. We zijn al bezig met een tweede locatie in Delfshaven. Na een jaar van onderzoeken en plannen maken, heb ik heel veel zin om te beginnen!”

Hoe ziet de Vrijheidssoep er dit jaar uit?

“Vrijheidssoep is een project om verbondenheid te voelen in deze gekke tijd waarin samenkomen beperkt is. Het idee is dat een heleboel Rotterdammers op 5 mei dezelfde maaltijd eten. Je kunt online een blik soep bestellen en daarmee doneer je meteen een blik aan een kwetsbare Rotterdammer. Ook kun je de plantaardige soep zelf koken volgens het recept van chef Yvette van Boven.”

Waarom ben je bezig met dit soort duurzame projecten? 

“Het geeft veel voldoening om zowel op sociaal als ecologisch vlak iets bij te dragen aan de stad. Toen ik nog in Utrecht woonde, was al veel met sociale projecten bezig. Ik koppelde bijvoorbeeld Syriërs aan artiesten voor een middag muziek maken. Het samenzijn gaf zoveel plezier. Daarna ben ik duurzaamheid meer gaan meenemen in het werk wat ik al deed. Het sociale stuk stond voorop en het inzetten voor een groene stad is daar steeds nadrukkelijker bijgekomen. Dat past ook bij de tijd waarin we leven; meer mensen zien de urgentie ervan in. We moeten nu iets doen voor het klimaat en onze toekomst.”

Waarom houd je van Rotterdam? 

“Dat weet ik wel! Rotterdammers zijn zo vriendelijk; als je een koffiezaak of winkel binnenloopt, vragen mensen altijd hoe het met je gaat. Dat viel me meteen op toen ik hier kwam wonen. Mensen zijn oprecht geïnteresseerd.”

Wat hoop je voor de toekomst van de stad?

“Ik hoop dat we het welzijn van elkaar en de natuur meer voorop gaan stellen. We hebben elkaar nodig. Ik hoop dat we het besef van verbinding meer inzetten om de stad te ontwikkelen. Dat we nadenken over welke stad we aan onze kleinkinderen willen nalaten. Met groene publieke plekken om te spelen, ontspannen en samen te komen. Ik gun het Rotterdam ook dat we het water nog meer in ons voordeel gaan gebruiken. Ik zou het megavet vinden als er een zwembad in de Maas opent, net zoals in de Seine in Parijs. Of als de Steigersgracht transformeert tot levendige plek met sport, horeca en moestuinen; die plek heeft ook zoveel potentie!”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden