<p>Marhinde Verkerk (rechts) verloor net als op de Doha Masters de partij tegen Guusje Steenhuis. (Archieffoto IJF/Emanuele di Feliciantonio)</p>

Marhinde Verkerk (rechts) verloor net als op de Doha Masters de partij tegen Guusje Steenhuis. (Archieffoto IJF/Emanuele di Feliciantonio)

Judoka’s vroeg uitgeschakeld en zonder EK-medaille naar huis

Rotterdam - Op het EK Judo, afgelopen weekend in Portugal, louter teleurstellingen voor de judoka’s die trainen bij De Korte in Hoogvliet. Zowel Marhinde Verkerk als Roy Meyer verloren zondag in de voorrondes een rechtstreeks duel met hun landgenoot en concurrent in de strijd om een ticket voor Tokyo. Niet zij, maar Guusje Steenhuis en Henk Grol haalden de finale en wonnen zilver. Meyer eindigde als vijfde, Verkerk als zevende.

Per land mag maar één judoka per gewichtsklasse worden afgevaardigd naar de Olympische Spelen. Uiterlijk eind april maakt de selectiecommissie van de judobond bekend wie dat zijn.

Marhinde Verkerk was na haar uitschakeling in de klasse tot 78 kilo teleurgesteld, maar realistisch. “Er is niet uitgekomen wat ik voor ogen had. Ik wilde de betere zijn van mezelf: dynamisch, agressief. Maar dat lukte me niet. Guus heeft het vandaag laten zien, ik niet. De commissie gaat erover en besluit, maar mijn gevoel zegt dat dit mijn laatste kans was om een medaille binnen te slepen en zo kans te maken op kwalificatie voor de Spelen. Dat het er vandaag niet uitkwam is pijnlijk, maar ik heb er alles aan gedaan.”

Roy Meyer legt uit dat hij altijd in een toernooi moet groeien. Op het EK kwam hij door de loting in de klasse boven 100 kilo al in zijn tweede partij tegenover Henk Grol te staan. Nog niet eerder troffen de twee elkaar. Meyer: “Ik was van plan om zo hoog in mijn energie te zitten dat hij overrompeld zou worden en niet zijn pakking kon doen. Want als hij je goed vast heeft, ben je verloren. Ook de partij voor het brons verloor ik helaas. Met dit resultaat heb ik zeker niet mijn visitekaartje afgegeven, het ziet er niet rooskleurig uit. Maar mijn sporthart heeft al vele klappen opgevangen en er kan nog van alles gebeuren.”

Zaterdag was Juul Franssen al in haar eerste partij op het Europees kampioenschap uitgeschakeld. Op basis van eerdere resultaten was zij al door de judobond gekwalificeerd voor Tokyo in de klasse tot 63 kilo. Op dit EK wilde zij na een moeilijke periode door de ziekte van haar vader weer volle bak op een groot toernooi judoën. “Ik ben er gewoon nog niet klaar voor”, concludeerde zij. “Dit is de eerste dag van de route naar de Spelen en ik moest hier gewoon staan van mezelf om niet weg te lopen van mijn privé-problemen.”

Ook Naomi van Krevel verloor haar eerste duel in Lissabon. Zij werd vrijdag vroegtijdig uitgeschakeld in de klasse tot 55 kilogram. Desondanks ging de 20-jarige judoka naar eigen zeggen met een goed gevoel naar huis. “Ik kom net kijken, dit zijn ook leermomenten.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden