Foto: Funs "Funzig" Janssen - Gemiste Oproep, Delftsestraat

Dít zijn de drie nieuwe Rotterdamse Stadstekenaars!

Rotterdam - We kunnen inmiddels wel spreken van een echte traditie: de Rotterdamse Stadstekenaars. Tekenaars die de veranderende stad in al zijn facetten op hun eigen manier op papier weten vast te leggen. Vandaag werden de Stadstekenaars van 2021 bekend. Het zijn er drie: Funs ‘Funzig’ Janssen, Gemma Plum en Gwen Stok.

Rotterdamse stadstekenaars leggen de veranderingen in de stad vast. Dat deden ze al voor het bombardement van 14 mei 1940, maar vooral tijdens de wederopbouw. Tot eind jaren ’80 van de vorige eeuw gaf het Stadsarchief Rotterdam jaarlijks opdrachten aan tekenaars. Rotterdam is door de snelle veranderingen een ideale inspiratiebron. Sinds 2018 is deze traditie door CBK Rotterdam en het Stadsarchief Rotterdam in ere hersteld. En in samenwerking met de Kunsthal worden de tekeningen getoond die dan daarna in de collectie van het Stadsarchief worden opgenomen. In 2020 stond de coronacrisis natuurlijk centraal en dat zal ook dit jaar weer zo zijn.

Drie nieuwe stadstekenaars
Maar wie mogen zich vanaf nu de nieuwe ‘tekenaars van de stad’ noemen? “Gwen Stok is al sinds januari aan het werk als Stadstekenaar. Wij vroegen haar de lockdown in beeld te brengen. Zij deed een oproep foto’s met het uitzicht vanuit je raam aan haar te sturen, die zij dan bewerkt tot een omvattend beeldverhaal over deze periode,” schrijft de jury in het juryrapport. Gwen Stok is onder andere bekend door het interactieve prentenboek Een Verre Reis (2016) en in 2019 verscheen haar beeldverhaal De genezing van de krekel van Toon Tellegen.
Zie ook:

Gemma Plum verrast met haar losse tekenstijl waarbij zowel haar werken in zwart-wit als in kleur indruk maakten. Ook de verschillende benaderingen van klassiek naar documentair spraken de jury zeer aan. Zij studeerde aan de Design Academy in Eindhoven en vervolgens deed ze grafisch ontwerpen aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Gemma Plum heeft een succesvolle en gevarieerde praktijk als ontwerper en boekmaker.

En dan Funs ‘Funzig’ Janssen. Hij maakt op de jury veel indruk. “Zijn verstilde beelden, het spel met donker en licht fascineerden. In zijn motivatie schreef Janssen dat hij iets wilde gaan doen met de tijden voor en na de avondklok, speciaal de uren in de nacht. Daar waren we als jury direct enthousiast over.” Funs ‘Funzig’ Janssen kwam in 2017 van de Willem de Kooning Academie waar hij ook een nominatie voor de Drempelprijs kreeg. Met zijn afstudeerproject De Laan oogstte hij veel bijval.
Zie ook:

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden