<p>In december 2020 opende er een nieuwe fietsenstalling bij de Hoogstraat. Hier is plek voor 192 fietsen.</p><p><br></p><p><br></p>

In december 2020 opende er een nieuwe fietsenstalling bij de Hoogstraat. Hier is plek voor 192 fietsen.(Foto: Gemeente Rotterdam/Ruud Koppenol)

Er moeten héél veel fietsparkeerplekken bij in Rotterdam

Rotterdam - Rotterdam groeit en verandert, dat merken we ook aan de vele fietsers in de stad. Zelf zijn we best wel fan van de fiets. Oké, je moet niet al te veel haast hebben en een zonnetje is wel zo prettig, maar vanaf de fiets zie je zóveel moois! Alleen het parkeren van je fiets is soms nog wel een dingetje. Vooral in de binnenstad zijn de fietsparkeerplekken dun bezaaid. Daarom wil de gemeente het aantal fietsparkeerplekken de komende jaren flink uitbreiden. 

Geen overbodige luxe, want in 2030 zijn er meer dan 60.000 fietsparkeerplekken nodig en in 2040 bijna 75.000. Er staan dus al flink wat extra plekken op de planning. Rondom het Centraal Station komen er deze zomer 1100 fietsparkeerplekken bij. Aan de Conradstraat wordt meer plek gemaakt om fietsen, bromfietsen en grote fietsen te stallen. Ook in de binnenstad komen extra plekken. Onder andere op de Karel Doormanstraat, Kruiskade en Westblaak komen deze maand meer dan 200 extra tijdelijke fietsparkeerplekken.

Ook komen er meer plekken in overdekte fietsenstallingen (in een gebouw). Denk daarbij onder meer aan de Coolsingel en onder het Schouwburgplein. Deze extra fietsparkeerplekken zijn waarschijnlijk in 2024 klaar. Daarnaast wordt een leeg winkelpand aan de Lijnbaan, op de hoek met Weena-Zuid, omgebouwd tot een tijdelijke extra fietsenstalling. Deze fietsenstalling gaat waarschijnlijk in juni/juli van dit jaar open en heeft plek voor 450 fietsen.

Beter gebruik
Ook wordt er onderzoek gedaan naar een efficiënter gebruik van fietsparkeervoorzieningen. Denk aan fietsparkeervakken op straat en tijdelijke pop-up fietsenstallingen. Of bewegwijzering naar fietsenstallingen, registeren van de bezetting in stallingen en fietsers daarover informeren, andere vormen van stallingsbeleid (bijvoorbeeld eerste 24 uur gratis fietsparkeren). Op meerdere locaties worden inpandige fietsenstallingen onderzocht en waar mogelijk gerealiseerd.

‘Daarbij gaat het om 8.000 tot 10.000 fietsparkeerplekken. Daarnaast komen er bij (nieuw)bouwprojecten tot 2025 in totaal meer dan 10.000 fietsparkeerplekken bij voor bewoners en werknemers. Op straat gaat men voor een mix aan fietsparkeervoorzieningen: fietsnietjes, fietsrekken, fietstrommels en tijdelijke fietsvlonders. Als dat een succes is, worden dat blijvende fietsparkeerplaatsen. Verder komen er pilots met fietsparkeervakken en pop-up fietsenstallingen,’ schrijft de gemeente op haar website.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden