<p>Steeds vaker ontstaan terrassen n&aacute;&aacute;st de gesloten terrassen.</p>

Steeds vaker ontstaan terrassen náást de gesloten terrassen.

(Foto: @hermanhell op Twitter)

Eerst de piek van de derde golf, dán pas terrassen en winkels

Rotterdam - Er komen voorlopig weinig versoepelingen van de coronamaatregelen. Zo is er op zijn vroegst vanaf 28 april pas weer wat meer mogelijk voor bijvoorbeeld de horeca en winkels. Maar alléén als de piek van de derde golf snel voorbij is.

Eventuele versoepelingen worden vanaf nu per week bekeken. Steeds met de recente coronacijfers en het aantal nieuwe ziekenhuisopnames als leidraad. Het kabinet lanceert een 6-stappenplan dat uiteindelijk moet leiden naar ‘terug naar normaal’. Volgens dat scenario wordt op 28 april de avondklok beëindigd, gaan terrassen en winkels weer (gedeeltelijk) open en mag je vanaf die dag thuis twee gasten ontvangen. 

Als horeca en detailhandel weer open kunnen, zal dat eerste nog met strikte regels rond bezoekersaantallen en tijdslots zijn, maar later in steeds snellere en grotere stappen. De bedoeling is om uiteindelijk in mei (dan moeten ook de zestig-plussers en meest kwetsbare groepen gevaccineerd zijn) van veel maatregelen af te zijn. 

We moeten dus nog even volhouden. En dat valt niet mee. Het is druk in de stad. Pleinen, parken en 'terrassen' worden massaal gebruik door Rotterdammers die bij mooi weer naar buiten willen en tóch met elkaar afspreken. Voor échte terrassen moeten we helaas nog even geduld hebben. De coronacijfers, de bezetting van de intensive care in de ziekenhuizen én de werkdruk onder het zorgpersoneel maken versoepelingen van de coronamaatregelen nog onmogelijk. 

Burgemeester Aboutaleb heeft samen met de andere burgemeesters van de grote steden gevraagd om meer mogelijkheden in de buitenruimte. Ook omdat het juist met bijvoorbeeld afstand van elkaar houden niet altijd goed gaat, de burgemeesters zeggen ook steeds meer problemen te hebben met het handhaven van de maatregelen.

Lees verder onder de foto.

Ondertussen ontstaan er naast de echte terrassen steeds vaker nieuwe terrassen. In het MaHo-gebied rond de Grote Markt zijn er zelfs regels verspreid voor de tafels die net buiten de horecaterrassen staan. De horecaterrassen zelf blijven dus nog even gesloten.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden