Column

‘In your face, stom virus, Rotterdammers geven zich niet gewonnen!’

Rotterdam - Hier is de nieuw column van Rachid Benhammou. Rachid schrijft deze week in De Havenloods over het Eurovisie Songfestival en hoe we dat in Rotterdam tóch tot een succes maken. Ondanks dat stomme virus.

‘Deze week begon men in Ahoy met de opbouw van het Eurovisie Songfestival. ‘Dit is het grootste evenement dat we ooit in huis hebben gehad’, zegt Ahoy-directeur Jolanda Jansen in een interview. Het zangfestijn zou vorig jaar al plaatsvinden, maar een stom virus zag dat niet zitten.

Een pittige operatie en dat mag ook wel want Rotterdam staat, als gaststad van het Eurovisie Songfestival, letterlijk in de spotlichten. De finale trekt gemiddeld 180 miljoen kijkers en er worden ruim 1.500 (inter)nationale journalisten verwacht. Maar de opbouw en voorbereidingen zijn niet alleen in Ahoy gaande.

Overal in de stad zijn organisaties en bewoners druk bezig om dat internationaal feestje ook onder de aandacht te brengen in de wijken. Bij de gewone Rotterdammer. Het Stadsprogramma City Host moet ervoor zorgen dat het feest voelbaar is in héel de stad, met zangfestivals, songfestivalaankleding en vele andere initiatieven in de wijken. Mocht dat stomme virus het toelaten.

Twee jaar geleden, tekende ik in niet mis te verstane woorden, in een column op dat ik niets met het songfestival heb. Ik heb er nog steeds niets mee en dat hoeft gelukkig ook niet. Maar ik hou wel van leuke feestjes in de stad, georganiseerd door Rotterdammers. Al lijken dat soort initiatieven nu vooral bezigheden van een uitgestorven volk uit een ver, ver verleden. Stom virus.

Feestjes zoals in de Afrikaanderwijk, waar een aantal bewoners, een initiatief bedacht om het internationale festival ook naar het Afrikaanderpark te halen. AFRI OPENS UP, zou een evenement in het park worden, met livemuziek uit alle windstreken, theater en kunst. Maar ook dat feestje ging niet door, want: stom virus.

Nu worden alle optredens van tevoren op bijzondere locaties in de Afrikaanderwijk opgenomen en uiteindelijk op 18, 19, 20, 21 en 22 mei uitgezonden via social media. Rotterdammers geven zich niet gewonnen en vinden overal wel iets op. In your face, stom virus.’

Rachid Benhammou is cultureel ondernemer en freelance journalist.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden