Foto:

‘Schaamte voor voedselhulp? Nergens voor nodig’

Rotterdam - Het aantal mensen dat regelmatig te weinig geld heeft om eten te kopen, is groter dan de groep die nu bij de Voedselbank komt. Schaamte is de meest genoemde reden om niet aan te kloppen voor voedselhulp, zegt de Voedselbank. Daarom start de Voedselbank vanaf vandaag (12 april) de campagne ‘Niks om je voor te schamen’.

Als de coronacrisis iets heeft laten zien, dan is het wel dat tegenslag iedereen kan treffen. Van jong tot oud, van werkgevers tot werknemers, van startende tot bestaande ondernemers. Veel mensen schamen zich als ze op een voedselbank zijn aangewezen, terwijl die hulp vaak een eerste stap vooruit is.

Voedselhulp geeft rust

Pien de Ruig, Bestuurslid Communicatie Voedselbanken Nederland: ‘Tegenslag met als gevolg financiële problemen kan iedereen overkomen. Mensen die door baanverlies de hypotheek of huur niet meer kunnen betalen, zelfstandigen die in deze tijd geen werk meer kunnen vinden, een ouder na een scheiding die alleen voor de kinderen moet zorgen. Durf om hulp te vragen als je er tijdelijk niet uitkomt. Voedselhulp geeft rust en minder stress waardoor er ruimte komt om problemen aan te pakken’. 

Schaamte doorbreken

Met de landelijke campagne wil de voedselbank potentiële klanten attenderen op hulp van de voedselbank en schaamte voor voedselhulp bespreekbaar maken en doorbreken. De campagne loopt tot en met eind juni bij onder andere Radio 538, NPO 2 en 5, de regionale radiozenders en op 100% NL. Online zal de campagne te zien zijn op YouTube, Facebook en Instagram.

 Groeiend aantal

Ruim een miljoen Nederlanders leeft onder de armoedegrens. De verwachting is dat het aantal mensen dat in aanmerking komt voor voedselhulp onder andere door de economische gevolgen van Covid-19, dit jaar blijft groeien. De voedselbanken verstrekten in 2020 wekelijks voedsel aan 40.000 huishoudens. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden