<p>Jenny Vermeeren (Woonstad Rotterdam), wethouder Sven de Langen en Inez Basten (CVD).</p>

Jenny Vermeeren (Woonstad Rotterdam), wethouder Sven de Langen en Inez Basten (CVD).

(Foto: Levien Willemse)

In korte tijd honderd Rotterdamse daklozen aan woning geholpen

Rotterdam - In minder dan een half jaar tijd zijn in Rotterdam honderd daklozen aan een woning geholpen. Dat moest gevierd worden met taart. De gemeente wijst vooral op de grote inspanning van zorgaanbieders en woningcorporaties waar dat aan te danken is. 

“In nog geen half jaar tijd hebben we honderd dakloze Rotterdammers aan een woning geholpen. Deze tot nu toe grootste uitstroom konden we realiseren dankzij een goede samenwerking met de woningcorporaties en de zorgaanbieders”, zegt wethouder Sven de Langen. “Voor deze honderd Rotterdammers betekent het dat ze vanuit een rustige, stabiele basis kunnen werken aan hun toekomst. Ik ben heel trots dat het ons gelukt is om dit voor elkaar te krijgen.”

Via een speciale taskforce krijgen daklozen versneld een woning. Jenny Vermeeren, directeur Verhuur en Wijkbeheer bij Woonstad Rotterdam: “Dakloosheid is een urgent probleem en woningcorporaties kunnen bijdragen aan een oplossing. Met elkaar hebben we ervoor gezorgd dat deze Rotterdammers uit de nachtopvang konden naar een zelfstandige woning.”

Daarnaast zijn er twee ‘doorstroomvoorzieningen’ met begeleiding gerealiseerd. “Wie niet meteen zelfstandig kan wonen bieden we een tijdelijke woning, zoals één van de 30 studio’s in woongebouw Cité, met begeleiding door het Leger des Heils. Daar kunnen mensen tot rust komen en een goede nieuwe start maken zodat zij op de korte termijn met de juiste ondersteuning wel naar een eigen woning kunnen”, aldus Vermeeren. Beide doorstroomlocaties hebben plek voor ongeveer 30 bewoners.

Het CVD ondersteunt mensen om hun leven weer op de rit te krijgen. Directeur van het CVD, Inez Basten: “Samen met de cliënt brengen we de basis op orde, zoals bijvoorbeeld een inkomen, inventarisatie van schulden, zorgverzekering en ID. Deze basis is de start van het traject waarmee we de cliënt weer perspectief op een (t)huis geven. Door een luisterend oor en begeleiding te bieden, helpen wij de cliënt op weg naar meer zelfstandigheid en zelfredzaamheid.”

De gemeente zet al langer in op de transformatie naar meer privacy en rust in de opvang door de klassieke slaapzalen te vervangen voor een eigen bed en ‘slaaphoek’. Ook woningen met intensieve begeleiding spelen een belangrijke rol. Bijvoorbeeld Project010 voor dakloze jongeren en Housing First voor dakloze volwassenen. Eind 2020 waren in totaal 50 deelnemers van Housing First bemiddeld naar 50 sociale huurwoningen. Ook de komende jaren gaan de vier grote woningcorporaties samen jaarlijks 50 woningen voor Housing First beschikbaar stellen aan dakloze Rotterdammers.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden