Foto:
Aangeboden door mijnautoonderdelen.nl

Zijn uw remblokken of remschijven, aan vervanging toe?

Het is voor de veiligheid in het verkeer van groot belang dat alle onderdelen van je auto goed werken. Het is dan ook van belang om je auto goed te onderhouden. Dat zorgt er voor dat je auto goed blijft rijden, maar ook dat het veilig is om met je auto het verkeer in te gaan. Ook zorgt onderhoud ervoor dat je auto geen onnodige schade oploopt. Schade aan je auto kan ontzettend duur zijn. Je kunt hierop besparen door je auto dus goed te onderhouden en onderdelen te vervangen wanneer dat nodig is.

Remschijven vervangen

Dat je goed kunt remmen, is een voorbeeld van veilig kunnen autorijden. De werking van je remmen hangt af van de conditie van de remblokken en remschijven. Remschijven zijn onderdeel van het remsysteem en werken samen met de remblokken. Doordat de remblokken bij het remmen tegen de remschijf aandrukken, zijn beide onderdelen aan slijtage onderhevig. In dit artikel lees je hoe je de levensduur van je remblokken en remschijven kunt verlengen. 

Uitrollen

Door je auto zo veel mogelijk uit te laten rollen, en dus niet te gaan remmen, zullen de remmen van je auto minder snel slijten. Wanneer je veilig rijdt en genoeg afstand houdt op je voorganger, is het vaak mogelijk om je auto te laten uitrollen.

Gewicht

Als je auto veel gewicht meedraagt, is dat zwaar voor de remmen van je auto. Zorg er dus voor dat je onnodige spullen uit je auto haalt. Bekijk eens goed wat er allemaal in je kofferbak ligt. Zijn dat met name zware spullen die je toch niet gebruikt? Leg ze dan bijvoorbeeld in je garage. Door ze uit je auto te halen, zal dit zeker op lange termijn beter zijn voor je auto.

Remvloeistof

Het is belangrijk om de remvloeistof elke twee jaar te vervangen. Vaak wordt dit door de garage gedaan, omdat het meestal tegelijkertijd is met de APK-keuring. Tijdens de keuring wordt de verouderde vloeistof door de garage vervangen. Verder is het belangrijk dat de remvloeistof op peil is. Dat kun je gemakkelijk zelf in de gaten houden door te kijken naar het reservoir op de hoofdremcilinder. Het vloeistofpeil moet boven het minimale niveau staan.

Remblokken vervangen

Wanneer je remblokken en remschijven zijn versleten, is het zaak om deze te vervangen. Meestal ontstaan problemen aan remblokken en remschijven door slijtage. Ook kan het zijn dat remschijven zijn kromgetrokken. Dat is het geval wanneer je de hete remmen te snel laat afkoelen. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je door een plas rijdt.

Schokdempers versleten

Ook een schokbreker van je auto is aan slijtage onderhevig. Schokdempers zijn ontzettend belangrijke onderdelen van je auto en voor de veiligheid. Het verwaarlozen van de schokdempers kan vervelende gevolgen hebben. Schokdempers bevinden zich in het onderstel van de auto, dichtbij de wielen. De belangrijkste functie van schokdempers is om schokken te absorberen. Deze schokken ontstaan bijvoorbeeld door onregelmatigheden op de weg. De auto beweegt dan op en neer, maar door de schokdempers wordt dat gedempt. Op die manier voorkom je dat je al stuiterend over de weg rijdt. Wanneer schokdempers versleten zijn, kan dit zorgen voor onprettig maar ook voor onvoorspelbaar rijgedrag.

Wanneer schokdempers vervangen?

Het is het veiligst om je schokdempers ieder jaar te laten testen door de garage. Je kunt de schokdempers ook preventief zelf controleren. Je doet er goed aan om schokdempers elke 150.000 kilometer preventief zelf te vervangen. Je kunt versleten schokdempers herkennen doordat je auto dan hobbelt of over de weg stuitert en zich moeilijk laat controleren. Soms is een beschadiging ook te herkennen aan een lekkage. In dat geval kan er olie op de schokdemper zitten. Het is in elk geval belangrijk om versleten of beschadigde schokdempers zo snel mogelijk te vervangen om veiligheid op de weg te kunnen waarborgen.

Wiellagers

Ook wiellagers zijn een belangrijk onderdeel van je auto. Zonder wiellagers zal de auto je niet ver kunnen brengen. Een wiellager zorgt er namelijk voor dat het wiel van de auto rond kan draaien. Een wiellager bestaat uit twee aparte ringen die om elkaar heen kunnen draaien. Tijdens het rijden worden wiellagers belast, en hierdoor zijn ze aan slijtage onderhevig.

Slijtage wiellagers

Er zijn verschillende oorzaken waardoor er slijtage van de wiellagers kan optreden. Dit zijn onder andere te agressief rijden, slecht onderhoud van de wiellagers, vuile wegen of dat andere onderdelen van de auto geen goede kwaliteit meer kunnen bieden.

Herkennen kapotte wiellager

Je kunt een kapotte wiellager aan verschillende zaken herkennen. Je kunt een kapotte wiellager herkennen doordat er een brommend geluid uit je auto komt. Wanneer je een bocht maakt en naar de betreffende kant leunt, kan het zijn dat dit geluid harder wordt. Dat kan wijzen op een probleem met de wiellager. Ook kun je een kapotte wiellager herkennen door een trilling in het stuurwiel. Dan kan door vlakke plekken in de lagers zijn ontstaan. Ook een slijpend geluid dat uit een van de wielen komt kan een teken zijn van een probleem met de lagers. Ook zou dit overigens een probleem met de remmen kunnen zijn.

Ruitenwissers

Ook ruitenwissers kunnen aan vervanging toe zijn. Het is eigenlijk een arm die op de auto bevestigd zit en tegen het raam zaan zit. Meestal heeft een auto een of twee ruitenwissers voor het voorraam, en meestal ook nog een voor het achterraam. Dat ligt aan het model van de auto.

Vervanging

Ruitenwissers kunnen aan vervanging toe zijn. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer je gepiep hoort als je ze aan zet of als de ruitenwissers strepen achterlaten op het raam. Ook zul je de ruitenwissers moeten vervangen wanneer deze simpelweg niet meer doen waar ze voor zijn gemaakt: het schoonmaken van het raam. Het is van belang om in deze gevallen de ruitenwissers te gaan vervangen. Anders zou het namelijk kunnen voorkomen dat je geen goed zicht meer hebt tijdens het rijden. Meestal gaan ruitenwissers zo’n 1 tot 2 jaar mee. Je kunt in principe de ruitenwissers zelf monteren. Het is niet de meest ingewikkelde en tijdrovende klus.

Veel veilige kilometers toegewenst!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden