Foto: @SanderBijl op Twitter

Upgrade van Coolsingel ook op Monopoly-bord?

Rotterdam - De Coolsingel is zo ongeveer de hoofdstraat van Rotterdam. Je kunt ‘m kennen van het Stadhuis, de huldigingen van Feyenoord óf van het bordspel Monopoly. Hoe kwam de Coolsingel daar eigenlijk op terecht?

Monopoly is van oorsprong een Amerikaans spel ontwikkeld door Charles Brace Darrow in 1933. De straatnamen kwamen toen allemaal uit Atlantic City. Toen een Engels bedrijf de rechten kocht om het spel te mogen verkopen, kwam er een versie met straatnamen uit London.

De eerste Monopoly-spellen die naar Nederland kwamen, waren Engels. Warenhuisketen Perry & Co (nu bekend als Perry Sport) importeerde ze. Na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde Frederik Verster, leider van Perry & Co in de Amsterdamse Kalverstraat, een Nederlandse Monopoly, zo heeft Overstraatnamen.nl uitgezocht.

In plaats van straatnamen uit één stad, koos hij ervoor alle straatnamen te gebruiken waar Perry & Co een vestiging had, zoals de Ketelstraat in Arnhem, de Heerenstraat in Groningen en dus ook de Coolsingel. Die straatnamen vulde hij aan met locaties waar het bedrijf magazijnen had of winkels waar Monopoly verkocht werd, zoals de Blaak waar Monopoly-verkoper Meijer & Blessing zat.

Laatst was Monopoly is het nieuws, omdat het spel een moderner en actueler jasje krijgt. Misschien is het vernieuwen van de Coolsingel, wat ruim 58 miljoen euro kostte, een goede aanleiding om de straat op het bord wat duurder te maken?

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden