<p>Roland Vonk, de muzikale voddenman van Radio Rijnmond, te midden van slechts een fractie van zijn muzikale Rotterdamse erfgoed.</p>

Roland Vonk, de muzikale voddenman van Radio Rijnmond, te midden van slechts een fractie van zijn muzikale Rotterdamse erfgoed.

(Foto: Paul Verspeek)

Muzikale voddenman Roland Vonk zou het liefst op de Coolsingel van vóór 1940 lopen

Rotterdam - Ach ja, een gerenoveerde Coolsingel... Roland Vonk vindt het allemaal prima. De stad verandert. Altijd. Hij beschouwt het als het weer. Maar het liefst knijpt hij zijn ogen toe, stapt hij in een tijdmachine. En maakt hij een wandeling over de Coolsingel van vlák voor het bombardement.

door Emile van de Velde

“Wat zou ik er graag lopen in 1938 of ‘39. Door De Passage die in het verlengde van de Hoogstraat naar de Coolsingel liep. Als ik in Den Haag ben, loop ik dáár altijd door hun Passage. Dan fantaseer ik dat ik in het oude Rotterdam ben. Dat ik even een kijkje kan nemen in Pschorr, of in de Lybelle.”

Vonk citeert Gerard Cox, het nummer ‘Toch hou ik van je Rotterdam’: ‘Ja voor de oorlog moet je iets bijzonders zijn geweest. Toen was een ritje naar de stad een ritje naar een feest. De Coolsingel was echt Europa’s mooiste boulevard. Dat heeft Alex de Haas geschreven, dus dan is het waar.’

En daar belden we de radiomaker van Rijnmond ook voor, om hem te vragen naar liedjes over die boulevard dwars door de stad. “Ik ben een kenner geloof ik hè, bij gebrek aan concurrentie.” Hij vertelt meteen honderduit. Over Feyenoord-liedjes natuurlijk, over Lee Towers, en Gerard Cox, en Kees Korbijn. En nog veel meer.

En hij stuurt de linkjes. We horen de in 2012 overleden Kees Korbijn over tochtjes naar de warenhuizen langs de Coolsingel. Met het Fordje naar de Hema, met het Lelijk Eendje naar Vroom en Drees. En hoe de Bijenkorf meer voor mensen met een Mercedes was. “Toen kwam het peperduur parkeren”, horen we Korbijn verzuchten. “Nou de pot op voor mij part, ja zo gingen ze ons weren, uit het Rotterdamse hart.”

Vonk: “Ik heb veel oudere Rotterdammers gesproken over de stad van toen. Over uitgaan bijvoorbeeld. Nou, daar hadden de meeste mensen helemaal geen geld voor. En geen vrije tijd. De Schiedamsedijk was vooral voor onguur volk, zeelui en hoeren. En de Coolsingel voor de notabelen met hoge hoed. Ze gingen naar het casino, de schouwburgen, Pschorr, de Lybelle, Hotel Atlanta, De Unie.”

Of, iets héél anders, het ziekenhuis. Het Coolsingelziekenhuis waar Mike Boddé over zingt: ‘Aan de Coolsingel, aan de Coolsingel. Daar staat een huis en in dat huis voel ik me thuis. Waarheen ik ook ga. Naar oost of naar west. Aan de Coolsingel bevalt het mij het best.’ Om te besluiten met: ‘Ondanks alle verbeteringen, blijft men dit liedje zingen...’

Roland Vonk kijkt naar de veranderingen in de stad, en dus ook de vernieuwing van de Coolsingel, met een zekere gelatenheid. “Het gaat altijd door hè, je houdt het niet tegen. De tijd dat ik opgewonden raakte van nieuwe dingen en nieuwe gebouwen ligt geloof ik achter me. Ik vind het wel best. Ha ha, dit klinkt wel heel bezadigd geloof ik. Je moet het zo zien: ik ben zo ongeveer Rotterdammer van beroep. Maar ik zie de stad als een autobiografisch landschap, als het decor van mijn leven. Pas als er bij een plek persoonlijke herinneringen ontstaan, krijgt die plek echt betekenis voor me. Zelf vind ik de singels in mijn buurt (Vonk woont in het Liskwartier) van een aangename maatgeving. Ze zijn rond 1880 ontstaan, de huizen zijn begin twintigste eeuw gebouwd. Dat kleinschalige bevalt me beter dan zo’n grote boulevard.”

Elke zondag kun je vanaf 11.00 uur in Archief Rijnmond Rotterdamse liedjes uit de verzameling van Roland Vonk horen. Afgelopen zondag zat daar uiteraard een blokje Coolsingel-liedjes bij. Nog terug te beluisteren op rijnmond.nl. 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden