<p>Het meubilair dat van de gekapte coolsingelplatanen gemaakt is, staat nu hij de Rijnhaven. &quot;Zit best lekker&quot;, zeggen deze pauzevierende werknemers.</p>

Het meubilair dat van de gekapte coolsingelplatanen gemaakt is, staat nu hij de Rijnhaven. "Zit best lekker", zeggen deze pauzevierende werknemers.

(Foto: Nynke Vermaat)

Veel nieuwe bomen op de Coolsingel, maar wat is er met de oude bomen gebeurd?

Rotterdam - De nieuwe Coolsingel heeft nu meer bomen dan vóór de herinrichting. Toch was het even slikken toen bleek dat er 39 oude platanen plaats moesten maken voor het bouwgeweld. Een aantal bomen zou een nieuwe plek krijgen. Wat er van de rest geworden is? Geen brandhout in ieder geval. Of nou ja, zo min mogelijk. Een reconstructie van wat er met de coolsingelplatanen is gebeurd.

door Nynke Vermaat

Niet alle 39 bomen zijn gekapt. Van 11 werd namelijk beoordeeld dat ze verplant konden worden. Die zijn naar het bomendepot van Rotterdam gegaan om aan te sterken tot ze weer herplant konden worden. Enkele bomen zijn weer teruggekeerd naar de Coolsingel. Hoeveel precies is niet duidelijk, maar wie even telt aan de stadhuiskant van de Coolsingel, ziet meer dan een handvol dikke bomen. Van twee coolsingelplatanen is aangekondigd dat ze naar de Lloydpier gaan. Het idee is dat ze daar in de binnentuin van een nog te bouwen complex komen. De rest wacht in het bomendepot tot er een plekje voor ze is, geeft Stadsontwikkeling aan.

De overige 28 platanen waren dus niet geschikt voor verplanting. Vermoedelijk zouden die dat niet overleven. “Dat heeft voornamelijk te maken met de kluit, die valt dan uit elkaar”, aldus Stadsontwikkeling.

Na de kap, is een deel van de boomstammen via de Stadskwekerij (waar ook het bomendepot is) naar de houtindustrie gegaan. Dat gebeurt overigens standaard met alle gekapte boomstammen. Daar worden ze verwerkt tot houtsnippers waarmee bijvoorbeeld het Oceanium van Diergaarde Blijdorp verwarmd wordt.

Maar omdat de coolsingelplatanen zo bijzonder waren, is een deel apart gehouden, laat Stadsontwikkeling weten. “Door de bijzondere achtergrond van deze bomen zijn ze apart gehouden om meubilair van te maken. Dat meubilair heeft tijdens de werkzaamheden op verschillende plekken op de Coolsingel gestaan, in ‘pocket parks’.” Momenteel staat het meubilair, gemaakt door Wood Company, bij de Rijnhaven.

Weer een ander deel van de boomstammen is geveild door de gemeente. Iedereen kon bieden op de boomstammen. Zo kon het dat het bedrijf Buurman aan vier stammen coolsingelboom kwam. “Ze zijn inmiddels allemaal verzaagd en verwerkt tot hapjesplanken”, zegt Bram Nigten. “Normaal gesproken verkopen we een deel van onze stammen als grote planken, voor bijvoorbeeld een wandplank of om een meubel van te maken. Maar van alle stammen uit de stad die wij verzaagd hebben, zijn de coolsingelplatanen de meest iconische. Daarom hebben we ervoor gekozen om van deze bijzondere stammen alleen maar hapjesplanken te maken, zodat zoveel mogelijk mensen een stukje Coolsingel in huis kunnen halen.” Naar schatting zijn er zo’n 600 planken gemaakt, die veelal gekocht zijn door Rotterdammers. Nog ongeveer 200 planken zijn te koop via vanbomen.nl en in de winkel bij Buurman (Keilewerf).

Ook heeft bij de veiling een particulier een stam aangeschaft om een eettafel van te maken. De opbrengsten van de veiling, waar ook andere boomstammen verkocht werden, zijn gedoneerd aan het Voedselbos in de Trompenburg Tuinen.

Lees verder onder de foto.

Erg groen is het nog niet, dat ligt deels aan het seizoen. Nieuwe bomen krijgen komende jaren een ‘verwenpakket’. (Foto: Caro Linares)

Uiteindelijk is het aantal bomen op de Coolsingel gegroeid, want er zijn 77 bomen aangeplant. Toch is het er nog niet erg groen. Dat ligt aan de ene kant natuurlijk aan het seizoen, maar ook hebben de bomen gewoon nog tijd nodig om te groeien. Stadsontwikkeling: “De nieuwe en verplante bomen krijgen de komende jaren een ‘verwenpakket’ (extra nazorg) om goed aan te slaan. Daarna volgt regulier onderhoud.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden