Tour de France, marathon, Feyenoord: dit is dé ‘sporttribune’ van onze stad

Rotterdam - De Coolsingel is al jarenlang populair bij sportliefhebbers. Iedereen kent de start en finish van de marathon en de huldigingen van Feyenoord. Dat op 8 januari 1921 ook de Franse bokser George Carpentier er door een uitzinninge menigte werd toegejuicht, weten maar weinigen. De eerste huldiging van Feyenoord was drie jaar later, tijdens een rondleiding door de stad na het afdelingskampioenschap. In 2015 richtte een groot wielerevenement de aandacht op de Maasstad. Tijdens een Grand Passage kwam de Tour de France ook over de Coolsingel.

Op 5 juli van dat jaar reed het peloton onder grote publieke belangstelling vanaf het Hofplein langs het stadhuis. Op bovenstaande foto koploper William Barta, een Amerikaan, die later de tussensprint op de Boompjes won en 20 punten pakte voor de groene trui. De renners reden rond 15.30 uur door Rotterdam en finishten op Neeltje Jans in Zeeland.

Vijf jaar eerder, in 2010, had Rotterdam al een Grand Départ van de Tour, met een proloog en de start van de eerste etappe bij de Erasmusbrug.

Rotterdam heeft de ambitie om in 2024 of 2025 opnieuw een start van de Tour de France te organiseren. Door de goede contacten met de Tourorganisatie is er goede hoop dat het meerdaags spektakel de Maasstad opnieuw met een bezoek zal vereren.

Komende zomer is de start van de Tour de France in Bretagne en de volgende jaren zijn Kopenhagen en Bilbao de startplaatsen. Wie weet, komt er daarna weer een Grand Départ in Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden