<p>Marco van Etten bij de Coolsingel na zijn marathon van 2018 in 2.26.51 uur. Een jaar later was hij n&oacute;g sneller: 2.23.21 uur. (Foto: Emile Hilgers)</p>

Marco van Etten bij de Coolsingel na zijn marathon van 2018 in 2.26.51 uur. Een jaar later was hij nóg sneller: 2.23.21 uur. (Foto: Emile Hilgers)

Marco van Etten: de snelste Rotterdammer op de Coolsingel

Rotterdam - Al drie keer was hij de snelste Rotterdammer, maar na ruim 42 kilometer hardlopen is finishen bij het stadhuis voor Marco van Etten nog altijd een unieke beleving. “Het speciale van de Coolsingel is dat het niet uitmaakt hoe kapot je bent. Het is zó’n bijzonder moment. Je weet: dit is het laatste stuk. Je ziet van een afstand de klok. Zoveel mensen… Ook al doet je lichaam nóg zoveel pijn, het publiek zorgt er voor dat je de eindstreep haalt.”

door Emile Hilgers

Al twee jaar heeft Van Etten dat gevoel moeten missen. Meermalen werd de NN Marathon Rotterdam vanwege de coronamaatregelen uitgesteld. De nieuwe datum, zondag 24 oktober 2021, lijkt misschien nog ver weg. Maar voor de 31-jarige Rotterdammer is de voorbereiding, zowel fysiek als mentaal, inmiddels begonnen.

“Sinds kort volg ik weer het schema van mijn trainster bij Rotterdam Atletiek, Carla Ophorst”, vertelt hij daarover. “Het afgelopen jaar heb ik wisselvallig getraind, ik had niet echt de motivatie. Nu begint het te komen. Ik kijk echt uit naar de komende editie. Vorig jaar was ik van plan om na Rotterdam een najaarsmarathon te lopen, misschien in Amsterdam. Nu kan ik een najaarsmarathon lopen in eigen stad, hoe mooi is dat?!”

Van Etten hoopt dan op betere weersomstandigheden. De afgelopen drie edities bleek het op de marathondag opeens bloedheet te zijn. Iets wat begin april, het traditionele tijdvak van de Rotterdamse massarun, altijd een risico is. Het najaar biedt betere kansen.

Toch heeft hij al drie keer voor Rotterdam en de Coolsingel gekozen. De eerste keer was het omdat hij de marathon in z’n eigen stad wilde lopen. Maar er was nog een extra drijfveer: een huwelijksaanzoek. “Ik moest blijven trainen want ik wilde beslist na de marathon mijn vriendin Lana ten huwelijk vragen.” En zo geschiedde. Nadat hij zijn medaille had gescoord, ging Van Etten op de hoek van de Coolsingel en de Karel Doormanstraat op de knieën.

In oktober wil hij, net als in 2017, 2018 en 2019, weer de adrenaline voelen in startvak A op de Coolsingel. “Zenuwachtig ben ik dan niet, wel gefocust. Als Lee Towers optreedt, super mooi, krijg je nóg meer zin. Of ik wéér een persoonlijk record loop, wordt spannend. Er is nog een lange weg te gaan tot oktober. Maar het gevoel is goed, ik heb er vertrouwen in.”

Zondag 11 april, de dag waarop normaliter in Rotterdam de marathon zou worden gelopen, wil Van Etten ‘hazen’ voor een loopmaat. In een corona-proof marathon hoopt hij hem te helpen aan een mooi persoonlijk record.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden