<p>Robin van den Heuvel na het kampioenschap van Feyenoord in 2017, op de voorpagina van De Havenloods in die week.</p>

Robin van den Heuvel na het kampioenschap van Feyenoord in 2017, op de voorpagina van De Havenloods in die week.

(Foto: AS Media)

Het eerbetoon van Robin aan zijn oma en de mooiste klok van de stad

Rotterdam - Daar stond ie dan. Robin van den Heuvel. Op die prachtige dag in mei 2017. In de Hofpleinfontein. De Dichter van Zuid dacht aan Feyenoord, eindelijk kampioen. Maar hij dacht nóg meer aan zijn oma Tiny, oma010. En hij keek naar het stadhuis, naar de klok met de gouden cijfers. De mooiste klok van Rotterdam.

door Emile van de Velde

Robin (40) vertelt: “Oma had het altijd over die klok op het stadhuis. Nu nog, als ik over de Coolsingel kom, kijk ik ernaar. Het stadhuis is prachtig, die klok is maar een klein stukje ervan. Maar voor mij is die klok een herinnering aan mijn oma.”

En toen Feyenoord ein-de-lijk weer eens kampioen werd, in 2017, wist Robin het zeker. Dit keer ging ie het anders vieren. Op de Coolsingel. Hij zou in de fontein springen, en naar die gouden klok kijken. Als eerbetoon. “Oma overleed dat seizoen, op de allereerste speeldag. En Feyenoord werd kampioen op de laatste speeldag. Ik wist meteen dat ik niet bij de wedstrijd hoefde te zijn, ik heb de kaarten aan vrienden gegeven. Ik wilde in de stad zijn, op de Coolsingel, en aan oma010 denken terwijl ik naar de klok van het stadhuis keek.”

Net als zijn oma is Robin een voorbeeld van een echte zuiderling die tóch graag de brug over gaat. Naar de stad, een terrasje (’Ik kom graag in de Oude Haven’). En naar de Coolsingel dus. Zoals in 1993, toen Robin Feyenoord kampioen zag worden in Groningen. “Voor de mensen die van die wedstrijd kwamen, was een vak vrijgehouden vooraan bij het bordes. Dat was echt magisch, om de spelers van zo dichtbij te zien.”

Maar de Coolsingel betekent meer voor Robin. “De Coolsingel is voor mij hét hart van de stad, daarvandaan kun je alle kanten op. Naar de Oude Haven en naar het station, naar Lijnbaan en Koopgoot. En daar staat het stadhuis. Met de klok van mijn oma, de mooiste klok van Rotterdam.”

Mooiste klok


Jij vroeg me ooit te kijken...
Voor als jij er niet meer was...

Als Feyenoord met de schaal zou prijken...
Oma... ik heb ernaar gekeken...
Naar het stadhuis met de mooiste klok van Rotterdam...
Als eerbetoon... als teken...
Van mijn hart voor jou in vuur en vlam...Jou missen valt nog steeds niet te snappen...
Mis eigenlijk nog alles aan jou...
Je oprechtheid en je grappen...
Je was een bijzondere vrouw...
Oma... ik sprong daar in het water...
Daar in die mooie fontein...
En met elke duik hoopte ik dat we ooit later...
Weer samen zouden zijn.
Rust zacht lieverd..
.


Dichter van Zuid

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden