Lekker op een bankje aan de Maas, met een biertje. Niet op een terras.
Lekker op een bankje aan de Maas, met een biertje. Niet op een terras. (Foto: Emile van de Velde)
Column

Mensen genieten alsof ze op een terras zitten, alleen niet op een terras

Rotterdam - Ik heb een kroeg ontdekt die stiekem open is. Ik liep er langs en herkende vanuit de openstaande deur de stem van een horecaondernemer die ik al langer ken. Ik heb bijna óók een drankje besteld, maar had net even verderop al wat biertjes gedronken. Op een bankje aan de Maas, niet ver van terrassen die al een half jaar gesloten zijn.

door Emile van de Velde

Ik snapte ‘m wel, die barman. Toen ik zijn vragende gezicht zag (’wat moet ik dan?’) begreep ik dat hij óók de beelden zag van de geïmproviseerde festivalterreinen in het Vroesenpark of het Kralingse Bos, van collega’s die hapjes en drankjes uit afhaalloketten verkochten maar hun klanten maanden dat wel pas drie meter verderop te nuttigen. 

En ik had het beeld van mezelf natuurlijk in mijn hoofd.

Ik had lekker bijgepraat met iemand die ik te lang niet gezien had. Op een bankje in de zon, met blikjes bier uit de supermarkt. Er was geen enkele ober of kroegbaas die ons op de anderhalve meter zou wijzen mochten we die uit het oog verliezen. En in de supermarkt (schathemeltjerijk moeten ze daar worden van de alcoholverkoop) voelde ik meer besmettingsgevaar om me heen dan vorige zomer op de anderhalve meter-terrassen.

Ik heb ondertussen horecaondernemers gesproken die willen stoppen, die (al dan niet tijdelijk) andere inkomstenbronnen zoeken, die in de zorg helpen, die in elk lichaamsdeel wel een prik willen als ze dan weer aan de slag mogen, die elke dag opnieuw hun bar poetsen en op weg naar huis vrolijke mensen in het gras zien zitten. En dus ook ondernemers die toch maar weer voorzichtig zijn gaan schenken, overigens zonder dat dit een soort wappies zijn die schijt aan de maatregelen hebben. Ze hebben allemaal één overeenkomst: als de zon schijnt, zie je ze verbaasd en jaloers om zich heen kijken. Naar al die mensen die heerlijk genieten van het mooie weer. Met een drankje en een lach. Alsof ze op een terras zitten, maar dan alleen niet op een terras...

Dit weekend deden de burgemeesters van de grote steden een oproep aan de regering om voor wat meer openheid in de samenleving te zorgen. Druk op straat is het toch wel als het mooi weer is, dus waarom de mensen niet wat beter spreiden? Spreiden over terrassen, maar ook bijvoorbeeld dierentuinen. Uiteraard met allerlei afspraken en veiligheidseisen, en met een blik naar besmettingscijfers en werkdruk in ziekenhuizen. Ik hoop voor al die horecaondernemers dat er geluisterd wordt, dat dit niet nog een paar maanden zo voort hoeft te duren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden