Foto: Stockfoto

Rotterdam zoekt wegen om mensen uit de schulden te halen (en te houden)

Rotterdam - Op verschillende manieren probeert Rotterdam te voorkomen dat mensen in een spiraal van steeds hoger wordende langdurige schulden terechtkomen. Met actieve benadering, meer hulp, allerlei trajecten en met nieuwe experimenten.

Het aantal Rotterdammers met problematische schulden nam op die manier afgelopen jaren af. Van 27.000 in 2018 tot 25.000 in 2020. Maar onduidelijk is nog wat de huidige coronacrisis voor gevolgen gaat hebben. Bijvoorbeeld voor zzp’ers en jongeren: “We weten dat financiële problemen tot veel stress leiden. De huidige coronasituatie gooit daar nog een schepje bovenop. Veel jongeren zijn hun tijdelijke baan in de horeca kwijt en hebben minder inkomsten. Bovendien zijn door de lockdownmaatregelen de loketten niet altijd even goed toegankelijk geweest’, adlkus wethouder Michiel Grauss.

De gemeente start binnenkort met een proef om ondernemers met schulden in plaats van in 3 jaar nu in 6 maanden schuldenvrij te krijgen. Het gaat om mensen die hun onderneming willen stoppen en op zoek zijn naar werk in loondienst. De aflossingsperiode van het saneringskrediet die normaal drie jaar duurt wordt verkort naar een half jaar. Na dit half jaar wordt de restschuld kwijtgescholden. Hier staat tegenover dat de deelnemer zich inspant, met hulp, om in eigen inkomen te voorzien.

In de zomer van vorig jaar lanceerde gemeenteraadslid Duygu Yildirim (PvdA) in De Havenloods al een plan voor zo’n experiment met een zogenaamd schuldenopkoopfonds:  ’De meeste mensen met langdurige schulden begonnen met een relatief behapbare betalingsachterstand. Doordat er heffingen overheen gaan en bureaucratische dingen als aanmaningskosten, eindigen deze kwetsbare mensen met een onbetaalbare schuld. Dat is economisch gewoon volstrekt onlogisch en voor niemand aantrekkelijk.’

In een schuldenopkoopfonds werken overheid en schuldeisers samen om schulden op te kopen en te saneren. Lang wachten daarmee brengt immers onnodig grote kosten voor de samenleving met zich mee. ‘Geen schuldeiser zit daarop te wachten, geen mens zit daarop te wachten.’

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden