Foto: ANP

Harde lockdown blijft van kracht, maar kantelpunt komt dichterbij

Rotterdam - Vanavond werd tijdens een nieuwe persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge duidelijk dat de versoepelingen er nog niet in zitten. De harde lockdown blijft tot en met 31 maart van kracht. Wel zijn er een paar kleine ‘correcties en aanpassingen’. Ook gloort er hoop dat we in de zomer van het grootste deel van de maatregelen afscheid hebben genomen. 

“Het kantelpunt nadert dat het vaccin de overhand krijgt over het virus, en dat er ook weer meer mogelijk wordt”, zei demissionair premier Rutte tijdens de persconferentie. Minister De Jonge bood voorzichtig perspectief: als we ons houden aan de coronamaatregelen en de R blijft rond de 1, dan zijn er rond Pasen verdere versoepelingen mogelijk. Hij doelde daarmee op het openen van terrassen en verruiming voor de detailhandel. Maar tot die tijd moeten we vooral zorgen dat de besmettingscijfers niet stijgen. De belangrijkste zaken op een rijtje:

Bezoek thuis en in verpleeghuis
Het aantal personen dat je thuis mag ontvangen blijft bij één persoon per dag. Wel mogen bewoners van verpleeghuizen waar iedereen gevaccineerd is, per direct twee bezoekers per dag ontvangen. Dat kunnen gedurende de week ook verschillende bezoekers zijn.

Sport en zwemles
Buitensporten mogen dan ook weer in groepen tot en met de leeftijd van 27 jaar. Volwassenen mogen vanaf dinsdag 16 maart weer met vier personen buiten sporten. Ook wordt het vanaf 16 maart weer mogelijk om kinderen zwemles te laten volgen in de binnenzwembaden, want als er al te grote achterstanden ontstaan, neemt het verdrinkingsgevaar in de zomer toe. Bij klachten moeten kinderen thuisblijven.

Avondklok
Verder wordt de avondklok met drie weken verlengd, dus tot en met ten minste 31 maart 04.30 uur. Uitzondering wordt gemaakt voor de drie dagen van de verkiezingen. Dan mogen kiezers en medewerkers van stembureaus wél na 21.00 uur op straat zijn. De politie zal dan ook geen boetes uitdelen.

Winkels
Voor winkels is er een kleine verruiming van de mogelijkheden. Net als nu mogen winkels op afspraak open (maximaal twee klanten per verdieping) en is bestellen en afhalen ook toegestaan, maar vanaf 16 maart wordt er ook gekeken naar vloeroppervlak. Per 25 vierkante meter mag een winkel een extra klant ontvangen, met maximaal 50 klanten per winkel. Men moet nog steeds vier uur van tevoren een afspraak maken.

Reizen en vaccinatieplicht
Het negatief reisadvies is verlengd tot en met 15 april. Mensen worden opgeroepen in Nederland te blijven. Voor reizen buiten Nederland geldt: reis alleen als dit echt noodzakelijk is. Ook komt er geen vaccinatieplicht voor mensen die dat niet willen, ook niet voor de nieuwe toegangsapp om aan te tonen dat je niet besmettelijk bent.

Op 23 maart is een volgende persconferentie waarin wordt gezegd wat er na 30 maart mogelijk is. Lees meer op de website van Rijksoverheid.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden