<p>De esdoorns zijn er slecht aan toe.</p>

De esdoorns zijn er slecht aan toe.

(Foto: Staatsbosbeheer)

Noodkap in het Lage Bergse Bos

Rotterdam - Deze week gaat Staatsbosbeheer een noodkap uitvoeren in het Lage Bergse Bos. Bij de bosweg ten zuiden van de parkeerplaats Vossenplaats is een perceel met esdoorns dusdanig slecht dat eenoodkap noodzakelijk is om de veiligheid van de recreanten te kunnen blijven garanderen.

Afgelopen jaar is Staatsbosbeheer geconfronteerd met plotseling afstervende esdoorns in het Rottemeren gebied. Bomen die er vorig jaar nog goed bijstonden zijn in korte tijd aangetast. De extreem droge zomers verzwakken de esdoorns dusdanig dat ze waarschijnlijk vatbaarder worden voor de schimmels die roetschorsziekte veroorzaken. Afgelopen najaar heeft Staatsbosbeheer al een aantal afgestorven esdoorns gekapt in de Bleiswijkse Zoom en Lage Bergse Bos. Sindsdien houdt Staatsbosbeheer de esdoorn extra in de gaten. Nu blijkt ook een perceel met esdoorns bij de Vossenplaats aangetast.

Uit de schouw van een ingeschakeld adviesbureau komt naar voren dat er sporen zijn gevonden van de roetschorsziekte en dat er bomen zijn met de symptomen van verwelking en bloedingen. Hoewel het nog niet onomstotelijk vaststaat dat alle bomen geïnfecteerd zijn is het advies om aangetaste bomen te kappen.

Onder de Vossenplaats zijn diverse compleet afgestorven esdoorns aangetroffen waar de bast al van loslaat. Daarnaast staan er bomen met meer en minder aangetaste kronen. Gezien de besmettelijkheid van de roetschorziekte en het gevaar omdat de bomen langs een voetpad staan heeft Staatsbosbeheer de esdoorns laten kappen en afvoeren

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden