<p>Recreatieoord/Camping Hoek van Holland.</p>

Recreatieoord/Camping Hoek van Holland.

(Foto: Karin Brussaard)
Ingezonden

‘Nieuwe eigenaar Recreatieoord Hoek van Holland? Dat betekent de bulldozer’

Rotterdam - Willem Boon is één van de Rotterdammers die geniet van een huisje in  Recreatieoord Hoek van Holland. Net als zijn medebewoners maakt hij zich zorgen over de toekomst. Hij schreef dit stuk en stuurde het naar De Havenloods.

‘Bijna iedere Rotterdammer is er wel eens geweest of heeft er een familielid met een huisje of caravan: het Recreatieoord/Camping Hoek van Holland. Al bijna 100 jaar een plek waar de koffie over de heg nog elke dag gewoon is. Waar iedereen elkaar helpt en waar kinderen nog de ruimte krijgen om veilig met elkaar te spelen. Waar iedereen met iedereen omgaat in een groene oase zo vlak bij zee en strand.

Als het aan de gemeente Rotterdam ligt, komt daar een einde aan. Begin november en 3 dagen na de wintersluiting viel , volkomen onverwacht, bij de 1100 eigenaren van huisjes of caravans een brief op de deurmat. De eigenaar, de Gemeente Rotterdam, vindt dat het moet worden verkocht. Dat het niet meer van deze tijd is en gemoderniseerd moet worden. Dat het verlies maakt en dat minder dan de helft van de eigenaren nog maar in de stad woont. Daar komen ze dan allemaal na 100 jaar achter.

Een nieuwe eigenaar

Er moet een nieuwe professionele eigenaar komen die precies weet wat modern is. De huidige recreanten mogen vooraf nog wel mee praten maar daarna niet mee kiezen wie die nieuwe eigenaar wordt. We weten in de stad tegenwoordig wel wat dat betekent!

Wat zou die nieuwe eigenaar dan wel willen met dat stukje grond tegen het duin en vlak bij de zee? Een onderzoekje naar campings die in de laatste tien jaar, door de grote recreatiepark-organisaties, zijn opgekocht laat overal hetzelfde drama zien: de bulldozer. Daarna de plaatsing van dure vakantiewoningen of containerachtige chalets. Keurig in een rij, gescheiden door kunstgras en aan te rijden over asfalt. De Hollandse kust staat ondertussen helemaal vol met die zielloze halfvolle veel te dure recreatieparken. Alleen aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders.

Hoge nood

Die 1100 vaste recreanten zijn natuurlijk niet blij met wat er gebeurt en zijn zich rot geschrokken. Dat het huisje dat je vader met zijn eigen handen heeft gebouwd, zonder vergoeding, 12 maanden na de verkoop moet verdwijnen. Als dat gaat gebeuren, wordt er meer dan 40 mln. Euro aan privé bezit vernietigd. Met een gemeente als lachende derde die, onder de Corona deken, dit snel even denkt te regelen en een mep geld te vangen.

Sinds november wordt er gestreden door het actiecomité Stopverkoop. De behandeling van het onzinnige voorstel is een aantal maanden vertraagd en de gemeentelijk politiek is er dagelijks mee bezig. Maar we zijn er nog steeds niet en zullen alle steun, maatschappelijk en politiek heel hard nodig hebben. Er is op www.petities.nl een petitie gestart waar al ruim 12.000 mensen getekend hebben. Laten we dit in Rotterdam zomaar gebeuren? Nee toch! Vandaag in Hoek van Holland, morgen bij jullie om de hoek of in de straat, daarom, steun deze bewoners.’

Willem Boon

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden