De Witte de Withstraat.
De Witte de Withstraat. (Foto: Archieffoto Havenloods)

Gemeente helpt winkeliers en horecaondernemers door huurachterstand kwijt te schelden

Rotterdam - De gemeente Rotterdam helpt winkeliers en horecaondernemers die panden van de gemeente huren door huurachterstanden over afgelopen jaar kwijt te schelden. De gemeente wil ondernemers zo een handje helpen nu de coronapandemie en de strenge maatregelen maar blijven voortduren.

Een huurder van gemeentelijk vastgoed kan per 1 april kwijtschelding aanvragen over de huurachterstand van het afgelopen jaar. Voorwaarde is dat de huurder door de coronacrisis geen of substantieel minder inkomsten heeft. Sinds de eerste lockdown in maart 2020, gold er al een coulanceregeling voor huurders van gemeentelijk vastgoed die door gemiste inkomsten niet in staat zijn de huur te betalen. Met deze regeling kon de huur voorlopig worden opgeschort. 

Het college heeft vandaag besloten dat een gedeelte van de huur wordt kwijtgescholden. Dit varieert van 25 tot 50 procent, afhankelijk van de impact die de beperkende coronamaatregelen hebben gehad. 

De gemeente Rotterdam is de eerste gemeente die dit doet. Wethouder Bas Kurvers: “Niemand had een jaar geleden verwacht dat deze coronacrisis zo lang zou duren. Ondernemers krijgen vanuit het rijk tegemoetkomingen voor personeelskosten en vaste lasten. Als gemeente willen wij ondernemers bijstaan met het verlichten van huurachterstanden. We hopen dat de kwijtschelding eraan bijdraagt dat zij de gevolgen van de coranacrisis te boven kunnen komen. Zo kan Rotterdam sterker door.’’

De gemeente zal alle huurders die in aanmerking kunnen komen zelf benaderen, ongeacht of zij op de huidige coulancelijst staan. Op dit moment maken 185 huurders gebruik van de huidige coulanceregeling die uitstel van betaling verleent. De nieuwe regeling geldt vanaf het uitbreken van de coronapandemie in maart 2020 tot 1 april 2021. Voor de periode na 1 april wordt gekeken in hoeverre de regeling voor bepaalde huurders langer van toepassing kan zijn.

Wethouder Roos Vermeij: “Voor veel Rotterdamse ondernemers geldt dat de pijn van de crisis pas echt voelbaar wordt als de coronamaatregelen straks worden versoepeld. Dan ligt er een stapel rekeningen te wachten die moet worden terugbetaald. Met deze regeling hopen we voor een aantal van hen de klap van de lockdown te verzachten. Als gemeente kunnen we dit alleen regelen voor huurders van gemeentelijk vastgoed, maar we hopen dat commerciële verhuurders dit voorbeeld volgen en waar mogelijk ook coulant omgaan met het innen van achterstallige rekeningen.”


De gemeente schat in dat ze met de regeling 10 miljoen euro misloopt aan inkomsten. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de financiële dekking van de regeling.

Zie ook de website van de gemeente Rotterdam.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden