<p>De constructie bestaat uit flexibel toe te passen elementen van verschillende formaten.&nbsp;</p>

De constructie bestaat uit flexibel toe te passen elementen van verschillende formaten. 

(Foto: Jerry Lampen)

Primeur! Werken in een iglo van havenafval, uit de 3D-printer

Rotterdam - In de Grofsmederij op het RDM terrein in Rotterdam is de eerste 3D-geprinte werkruimte in gebruik genomen. De werkruimte is geprint met PET-afval uit de (haven)industrie

De zogenaamde R-IGLO is in opdracht van Royal3D ontworpen door the ArchiTech Company. Samen met lokale ondernemers gaat het Havenbedrijf Rotterdam op zoek naar duurzame ontwikkelingen. De R-IGLO is daar een mooi voorbeeld van.

Deze duurzame vastgoedoplossing heeft de naam R-IGLO vanwege het karakteristieke en herkenbare uiterlijk. De constructie bestaat uit flexibel toe te passen elementen van verschillende formaten. Het modulaire karakter zorgt ervoor dat de losse delen gemakkelijk te vervoeren en op te bouwen zijn, en worden hierdoor ook makkelijk gedemonteerd of opgeslagen.

De R-IGLO is geprint van recycled PETG-materiaal uit de Rotterdamse haven, versterkt met dertig procent glasvezel. Met de Continuous Fibre Additive Manufacturing (CFAM) printer van Royal3D, kan er in De Werkplaats in M4H, op industriële schaal worden geprint. De machine print minimaal 15 kilogram per uur en kan objecten met een omvang van 4x2x1,5 meter printen. Er wordt continue vezel toegevoegd aan het printmateriaal, waardoor de materiaalsterkte en -stijfheid aanzienlijk toeneemt.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden