<p>Natascha Hokke werkt al tien jaar voor Natuurmonumenten in Rotterdam en de omgeving. Door haar werk heeft ze veel geleerd over de wereld om ons heen. &#39;Ik zie dingen in de natuur die ik eerst helemaal niet wist.&#39;</p>

Natascha Hokke werkt al tien jaar voor Natuurmonumenten in Rotterdam en de omgeving. Door haar werk heeft ze veel geleerd over de wereld om ons heen. 'Ik zie dingen in de natuur die ik eerst helemaal niet wist.'

Rotterdammer van de Week

Boswachter Natascha is dol op het Rotterdamse platteland maar óók op de stadse drukte

Rotterdam - Natascha Hokke werkt al tien jaar voor Natuurmonumenten in Rotterdam en de omgeving. Door haar werk heeft ze veel geleerd over de wereld om ons heen. “Ik zie dingen in de natuur die ik eerst helemaal niet wist. Er gebeurt zoveel moois in je eigen omgeving, daarvoor hoef je niet naar Costa Rica!” Natascha is deze week onze Rotterdammer van de Week!

door Anne Klapmuts

Natuurmonumenten is op 18 februari gestart met ‘Rotterdam de boer op!’ om ervoor te zorgen dat Rotterdammers meer eerlijk geproduceerd eten en drinken uit de regio kopen. Ze hebben een bijdrage van vijf miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij gekregen.

Wat gaan jullie doen met ‘Rotterdam de boer op’?

“Allereerst willen we dat Rotterdammers meer lokaal en met hart voor de natuur geproduceerd eten op hun bord hebben. Daarnaast gaan we boeren rondom Rotterdam die natuurinclusief willen worden, helpen om deze stap te zetten. Dat zorgt voor meer biodiversiteit. En dat is hard nodig, want de biodiversiteit in ons land is zeventien procent van wat ooit was. We streven naar een korte keten: de weg van de boer naar het bord wordt kleiner. Boeren verdienen een eerlijke prijs voor een goed product, gemaakt met respect voor natuur en landschap.”

Hoe pakken jullie het aan?

“Het is heel bijzonder dat we met negentien partijen samenwerken die allemaal iets bijdragen in het proces. Bijvoorbeeld Rechtstreex en de Rotterdamse Oogst, die al jaren producten uit de regio verkopen in de stad. Maar ook grote organisaties zoals Rabobank en en FrieslandCampina maken deel uit van de coalitie. We willen het makkelijker maken voor Rotterdammers om eerlijk voedsel uit de regio te kopen, door het op meer plekken in de stad aan te bieden. Ook voor boeren moet het haalbaar worden om op een natuurvriendelijke manier te gaan produceren; een duurzaam en toekomstbestendig boerenbedrijf runnen is een hele uitdaging. We moeten het met elkaar doen.”

Wat kunnen Rotterdammers bijdragen?

“Vaak vul je gedachteloos je winkelmandje in de supermarkt; waar je dan niet aan denkt is dat je met die boodschappen zoveel invloed hebt op je omgeving. Maak bijvoorbeeld eens een fietstocht langs boeren in regio van Rotterdam. Veel van hen hebben een eigen boerderijwinkel waar je producten van het land kunt kopen. Zo shop je lokaal je avondeten bij elkaar.”

Welke tips heb je om de omgeving van de stad meer te ontdekken?

“Samen met de gemeente werkt Natuurmonumenten aan de noordrand van Rotterdam aan een nieuw natuur- en recreatiegebied. Voor veel Rotterdammers is Zestienhoven een soort onbewuste, mentale drempel, maar net na het vliegveld vind je zulke mooie gebieden. We noemen dit het Rotterdams platteland en daar ben je echt zó. Stap eens uit bij metrohalte Rodenrijs en loop vijf minuten naar de Zuidpolder: dat is echt prachtig. Langs het Polderpad staat in het voorjaar een lint van polderbloemen. Ook Belevenisboerderij Schieveen is een pareltje. Deze plek is nu helaas gesloten vanwege de coronamaatregelen, maar zodra het weer kan, zou ik hier echt naartoe gaan. Zeker met kinderen is dit een fantastisch plek om het boerenleven te herontdekken. Er is ook Speelnatuur van OERRR waar je lekker in de modder kunt banjeren. Op onze website hebben we een heleboel routes, zowel voor wandelen als fietsen of skaten, waarmee je nog zoveel kunt ontdekken rondom Rotterdam.”

Woon je zelf in de natuur of juist in de stad?

“Ik woonde tot twee maanden geleden nog in het Kleiwegkwartier, maar ik moest helaas mijn huis verlaten, omdat het huurcontract niet werd verlengd. Zoals veel mensen zullen herkennen, is het lastig om een huis te vinden. Ik woon nu tijdelijk in Nootdorp, maar ik mis Rotterdam enorm. Gelukkig ben ik er nog een aantal keer per week en ik wil zodra het kan terug verhuizen. Als ik in de poldergebieden rondom Rotterdam sta en ik zie de skyline in de verte, dan ben ik echt trots. Ik zoek in de stad graag de rust op, zoals in het Melanchtonpark of langs de Rotte. Maar ik houd ook echt van de stadse drukte; een bezoekje aan Boijmans als dat weer kan en een koud biertje drinken op het terras.”

Natascha deelt haar avonturen op instagramaccount @deboswachtert.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden