Ruth Vorsselman, Nederlands kampioen K1 500 en 1000 meter, is één van de kanosprinters in de nationale selectie. (Foto: Bert Oldenburg).
Ruth Vorsselman, Nederlands kampioen K1 500 en 1000 meter, is één van de kanosprinters in de nationale selectie. (Foto: Bert Oldenburg).

Willem-Alexander Baan nieuwe thuishaven voor kanosprinters

Rotterdam - De Willem-Alexander Baan is met ingang van deze week de nieuwe trainingslocatie voor de topsporters van de Olympische discipline kano- sprint. Zij krijgen er een eigen baan en profiteren van de faciliteiten en structuur die op het complex al aanwezig zijn voor toproeiers.

door Emile Hilgers

De vierjarige overeenkomst over de nieuwe locatie is een belangrijke stap in de ontwikkeling van de kanosport in Rotterdam en de weg die het Watersportverbond enkele jaren geleden heeft ingezet naar een professionelere organisatie van de kanosport. De ambities van de samenwerkingspartners richten zich op deelname en medailles op de Olympische Spelen en het binnenhalen van grote evenementen op de Willem-Alexander Baan, zoals een EK en een WK Kanosprint.

Vanuit het Watersportverbond is onder leiding van manager Topsport Serge Kats en bondscoach Focusplan Kanosprint Nicole Bulk een topsportprogramma ontwikkeld. Rotterdam Topsport wil dat nationale kanosprintprogramma de komende jaren laten groeien richting een volwaardig TeamNL topsportprogramma.

Daarnaast verwachten Rotterdam Topsport en het Sportbedrijf Rotterdam dat de verhuizing op de lange termijn kan zorgen voor meer instroom en doorstroom van talenten bij verenigingen. Omdat de Willem-Alexander Baan een toplocatie is voor grote evenementen, biedt de verhuizing ook kansen voor de andere disciplines binnen de kanosport, zoals de marathon, kanopolo en suppen.

“Wij zien ernaar uit om de Nederlandse kanosport-talenten in Rotterdam te verwelkomen”, zegt Peter Blangé, directeur van Rotterdam Topsport. “Samen met het Watersportverbond hebben we een ambitieus topsportprogramma opgesteld. Het geeft veel energie daar nu met deze groep sporters aan te gaan werken.”

Ook Ronald van Ombergen, directeur van Sportbedrijf Rotterdam, is blij dat er een nieuwe sport bij komt op de Willem-Alexander Baan. “De baan is een toplocatie voor topprestaties. Met onze faciliteiten én de collega’s erachter leveren wij graag een bijdrage aan de mooie plannen van de kanosprinters.”

Selma Konijn, Nederlands kampioene op het nummer K1 200 meter, heeft hoge verwachtingen van het topsportprogramma en de nieuwe locatie. “Door het vernieuwde topsportprogramma verwacht ik meer structuur te gaan ervaren”, legt ze uit. “En dankzij een vaste centrale trainingslocatie met een centraal plan en ondersteuning van verschillende partijen, kan ik als sporter grote stappen maken richting succes.”

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden