<p>De vijfhonderdste koffer van het FENIX Landverhuizersmuseum.</p>

De vijfhonderdste koffer van het FENIX Landverhuizersmuseum.

(Foto: FENIX Landverhuizersmuseum)

Bijzondere hutkoffer krijgt plekje in toekomstig kofferlabyrinth op Katendrecht

Rotterdam - Het nieuwe Landverhuizersmuseum in de Fenixloods II op Katendrecht krijgt onder meer een labyrinth van koffers waar de bezoekers doorheen kunnen dwalen, Er zijn zo’n 2000 koffers nodig, nu zijn er al 500. Deze week kwam er een heel bijzonder exemplaar bij.

Door een genereuze gift van een echtpaar uit Monster heeft FENIX Landverhuizersmuseum een enorme, ongeveer honderd jaar oude hutkoffer in bezit gekregen. De leren koffer met koperen beslag is ruim een meter lang en 65 centimeter hoog. 

De koffer is gemaakt door het Amerikaanse luxegoederenmerk Oshkosh. Koffers van deze producent uit Wisconsin waren in de jaren twintig te vinden aan boord van oceaanstomers en in de lobby’s van ’s werelds beste hotels. Met vijf lades en diverse houten hangers in het binnenwerk biedt de koffer ruimte aan een complete garderobe. De donatie is gedaan naar aanleiding van een oproep van het Rotterdamse museum in oprichting.

Conservator geschiedenis Rutger Doop is dankbaar dat hij het reusachtige exemplaar in bezit heeft gekregen: ‘Deze Oshkosh is de grootste gekregen bouwsteen tot nu toe voor het kofferlabyrint dat we maken voor ons museum in oprichting. FENIX zoekt honderden koffers in alle soorten en maten. Als FENIX over enkele jaren opent, kunnen bezoekers door het labyrint lopen en de verhalen achter de koffers en eigenaars ontdekken.’

De loodzware koffer is heel wat anders dan de lichtgewicht, klein formaat rolkoffers waarmee we tegenwoordig reizen. Oshkosh Trunk Company werd in 1898 opgericht in de Verenigde Staten. In de hutkoffers kon bagage mee voor de lange zeereis en daarna. In de jaren 1920, toen het varen per schip op zijn hoogtepunt was, waren de zogenoemde ‘trunks’ over de hele wereld verkrijgbaar bij toonaangevende warenhuizen als Macy’s. Oshkosh had bovendien zijn eigen winkels in dé shopping straten van New York (34th Street), Londen (Regent Street) en Parijs (Champs-Elysées). In de jaren zestig sloten de winkels toen door de opkomst van de luchtvaart de wensen voor bagage veranderden.

Van de grootformaat koffer is niet bekend van wie hij was. De donateurs kochten hem eens op een rommelmarkt. Toch onthullen de labels op de koffer iets over de oorspronkelijke eigenaar. Op de koffer is een label geplakt ter herdenking van het Goethe-jaar in 1932. Het bevat de initialen AdD op het deksel. Naast het hengsel op de zijkant zit een label van het luxueuze hotel Montreux Palace, gelegen aan het meer van Genève. De koffer prikkelt de verbeelding en vertelt iets over hoe in de eerste klasse gereisd werd. FENIX ontvangt vaker koffers met een nog onbekend verhaal. Conservator Doop doet dan verder onderzoek om meer details over de koffer of zijn eigenaar te vinden.

Lees verder onder de foto.

Over een paar jaar kun je op deze ‘glijbaan’ over de Maas uitkijken.

Op dit moment wordt Fenixloods II door stichting Droom en Daad omgebouwd tot een museum over mensen die op zoek gaan naar een betere toekomst. Het Landverhuizersmuseum wordt zesduizend vierkante meter groot. Met een collectie van zo’n vijfhonderd werken, veruit het grootste deel eigen collectie. Er komt onder meer een gigantische meeuw op het dak te staan, en een soort glijbaan als uitkijktoren. De verwachting is dat het museum in 2023 opengaat.

FENIX heeft inmiddels 500 koffers ontvangen. Voor het labyrint zijn 2.000 koffers nodig. Alle koffers, liefst met een reisverhaal, zijn welkom. Heb je ook een koffer met een bijzonder verhaal? Laat het weten via info@fenix.nl.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden