Help vogels in de nesten, tien tips voor een eigen vogelkastje!

Rotterdam - Afgelopen weekend heeft de Vogelbescherming de webcams van ‘Beleef de Lente’ weer aangezet. Dat betekent dat je op de website van de Vogelbescherming weer live kunt meekijken naar vogels die hun eieren uitbroeden en daarna hun kroost grootbrengen. 

De vogels genieten volgens de Vogelbescherming al duidelijk van het lentezonnetje: de bosuil zit te broeden op twee eieren en de steenuiltjes zijn tortelend in de kast te bewonderen. Dit jaar zijn de lenzen ook gericht op de zeearend, kerkuil, slechtvalk en ooievaar, zo laten de makers weten. Live meekijken op een webcam is leuk, maar zelf broedende vogels in de tuin hebben is natuurlijk veel leuker. Maar hoe krijg je dat voor elkaar? Dit jaar blijf jij niet met een leeg nest zitten, met de tips die Vivara, specialist in natuurbeschermingsproducten, je geeft.

Tien tips

1. Hang de invliegopening naar het noorden, noordoosten of oosten. Zo zorg je ervoor dat hij uit de wind, regen en zon hangt.

2. Hang hem op een rustige plaats. Vogels houden niet van te veel activiteit rondom hun nest. Naast de voordeur of boven het terras zijn wat dat betreft minder ideaal.

3. Let bij het ophangen ook op de beplanting. Beplanting rondom de kast helpt jonge vogels bij hun eerste vlucht en geeft ze fysieke ondersteuning en goede beschutting. Let er wel op dat er geen takken of andere obstakels recht voor de invliegopening hangen.

4. De ideale ophanghoogte is 1,5 tot 2 meter van de grond. Voor grondvogels is het eerder 1,5 meter, voor andere is 2 meter geschikter. Zo zorg je ervoor dat katten en andere roofdieren niet bij de kast kunnen komen.

5. Meerdere nestkasten naast elkaar is meestal geen goed idee. Kasten voor verschillende soorten, zoals pimpelmees en koolmees, moeten minimaal 3 meter uit elkaar hangen. Kasten voor dezelfde soort moeten minimaal tien meter uit elkaar hangen. Veel vogels hebben in de broedtijd een territorium. Nestgelegenheden dicht bij elkaar leiden tot onderlinge ruzie en dat kost onnodig veel energie. De uitzondering geldt voor koloniebroeders, zoals huismussen en zwaluwen.

6. Zorg voor voldoende voedsel in de omgeving, hang een voedersilo op en zet een waterschaal neer, maar plaats deze op een paar meter afstand van de nestkast, anders kan dit leiden tot conflicten over territorium.

7. De beste periode om een nestkast op te hangen is gek genoeg het najaar. Vogels zijn dan namelijk al op zoek naar goede plekjes voor een nest. Daarnaast maken ze graag gebruik van nestkastjes om te schuilen tegen de regen en de kou. De kans is groot dat als er een vogel af en toe overwintert in jouw kastje, hij in het voorjaar langskomt om zijn nestje te bouwen. Heb je nog geen nestkast ophangen voor komend broedseizoen? Doe dat dan nu nog snel!

8. Kies een nestkast op basis van de vogels die je in je tuin hebt. Elke vogel heeft een bepaalde voorkeur voor een invliegopening. Als je veel pimpelmezen in de tuin hebt, kies dan voor 28 mm. Koolmezen hebben liever 32 mm als invliegopening. Kijk hier voor meer informatie over de invliegopeningen van nestkasten.

9. Verplaats de nestkast wanneer deze twee broedseizoenen onbewoond blijft. Houd daarbij deze tips in je achterhoofd, dan komt het zeker goed!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden