<p>De karakteristieke hoek van het gebouw in 1972, gewijzigd vanwege de doortrekking van de Lijnbaan en het vertrek van Martin&rsquo;s Cafetaria.<br><br><br></p>

De karakteristieke hoek van het gebouw in 1972, gewijzigd vanwege de doortrekking van de Lijnbaan en het vertrek van Martin’s Cafetaria.


(Foto: Ary Groeneveld, Stadsarchief Rotterdam)

Zeventig jaar geleden opende Ter Meulen in 100 meter lang gebouw op Binnenwegplein

Rotterdam - Vandaag precies zeventig jaar geleden werd Ter Meulen geopend aan het Binnenwegplein. Het legendarische, allang verdwenen, warenhuis nam z’n intrek in een bijzonder gebouw van Rotterdam uit de wederopbouwtijd. Dat werd destijds groot gevierd.

In 1951 verrees aan het Binnenwegplein een pand van bijna honderd meter lang waarin de firma’s Ter Meulen, Wassen en Van Vorst gevestigd waren. De drie winkelbedrijven waren gevestigd in het noodwinkelcomplex Dijkzigt. In het nieuwe pand kwamen ze samen onder één dak en waren onderling verbonden door wegneembare glazen tussenwanden.

Op 1 maart 1951 was het groot feest aan de Binnenweg. Het nieuwe gezamenlijke gebouw van warenhuis Ter Meulen, kledingwinkel Wassen en schoenenwinkel Van Vorst werd geopend. De drie winkels hadden e´e´n gezamenlijk pand, ontworpen door architectenbureau Van den Broek en Bakema. De winkels hadden een eigen entree en in het interieur vormden grote glaswanden de scheiding. De hele begane grond was e´e´n grote etalage. 

Ter Meulen ging in 1993 na 96 jaar failliet. Het gebouw is gerenoveerd, de uitbreiding uit de jaren zeventig is gesloopt en op het dak verrees woongebouw Karel Doorman van architectenbureau Ibelings van Tilburg.

Lees hier meer over Ter Meulen, de opening van het gebouw op het Binnewegplein en nog véél meer over de wederopbouw van Rotterdam!

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden