Foto:

‘Wacht even, ik ga een tunnel in’, hoor je niet meer in sneltrein Rotterdam-Breda

Rotterdam - De Tunnel Oude Maas is de eerste tunnel op de hogesnelheidslijn (HSL) met een mobiel netwerk. Tussen Rotterdam en Breda zal het gesprek dus niet meer wegvallen als de trein diep onder de grond duikt. 

KPN, T-Mobile, Vodafone, ProRail en Infraspeed hebben de afgelopen maanden hard gewerkt aan mobiele dekking in de tunnel. De aanleg van mobiele installaties in HSL-tunnels vereist speciale montage techniek, omdat treinen erg hard rijden. De systemen moeten bestand zijn tegen de druk die ontstaat bij snelheden van 300 km p/uur. Daarom zijn er windtunneltesten uitgevoerd met de antennes en zijn extra goed beveiligde kasten ontwikkeld voor technische apparatuur. Mede omdat het zo’n complexe klus is, lopen de voorbereidingen voor dit project al sinds 2017.

Het streven van de mobiele operator is om medio 2023 alle vijf HSL-tunnels te voorzien van een mobiel netwerk, waaronder de zeven-kilometer lange Groene Hart Tunnel. De ervaring die is opgedaan bij de werkzaamheden in de Tunnel Oude Maas wordt gebruikt om de andere HSL-tunnels in de toekomst sneller te kunnen voorzien. De komende weken wordt het netwerk intensief gemonitord en nog verder geoptimaliseerd.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden