Zwerfvuil in de Waalhaven.
Zwerfvuil in de Waalhaven. (Foto: Port of Rotterdam)

Bedrijven beloven einde aan plastic korrels in de haven: ‘Onze ogen zijn open gegaan’

Rotterdam - Diverse bedrijven uit de kunststof producerende industrie hebben samen met het Havenbedrijf Rotterdam N.V., Ducor Petrochemicals BV, PlasticsEurope Nederland, DCMR Milieudienst Rijnmond en Rijkswaterstaat een bijzondere samenwerking opgezet; de “Taskforce Clean Sweep Rotterdam”. Doelstelling is het tegengaan van vervuiling door plastic korrels, poeders en vlokken in de haven van Rotterdam.

 De samenwerking is het vervolg op een conferentie die in september vorig is gehouden over dit onderwerp. De Taskforce verbindt zich aan Operation Clean Sweep® (OCS), een convenant van kunststofproducenten om korrelverlies aan te pakken.

Aanleiding van de conferentie in september was de publiciteit die milieuorganisatie Plastic Soup Foundation zocht met de vondst van plastic korrels in het water en op oevers in de haven van Rotterdam. Ann Geens, sitemanager van producent Ducor en voorzitter van de Taskforce, erkent het probleem. ’Ik moet eerlijk bekennen dat onze ogen zijn open gegaan. Er liggen in het Rotterdamse havengebied te veel losse pellets (korrels) op kades, bedrijfsterreinen en ook in het water. We pakken als Ducor dit probleem nu aan, maar dat moet natuurlijk veel breder gebeuren. Ik ben daarom erg blij dat we zoveel partijen in de hele keten bij elkaar hebben kunnen brengen. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen.”

De Taskforce heet voluit Taskforce Clean Sweep Rotterdam, naar het programma Operation Clean Sweep® van PlasticsEurope, de brancheorganisatie van de kunststof producerende industrie. Dit convenant is breed ingeburgerd in de industrie en ondertekenaars streven naar nul emissie van plastic pellets, poeders en vlokken. 

Zie ook portofrotterdam.com.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden