Patrick fotografeert de winteropvang in de Maassilo.
Patrick fotografeert de winteropvang in de Maassilo. (Foto: Peter van Drunen)
Rotterdammers met een randje

Van junk naar hunk, Patrick en het verhaal van Caveman010

Rotterdam - “Van junk naar hunk”, zegt hij gekscherend als ik een foto van hem maak. Patrick alias Caveman010, bekend van het RTL-programma Het Rotterdam Project, kickte af van harddrugs, gooide het roer om en ging aan het werk als fotograaf. Het grote verschil met vroeger? “Ik ben een beetje meer van mezelf gaan houden.”

In Patricks jeugd begonnen de problemen. “Ik had heel veel nodig en ik kreeg het niet. Liefde, aandacht en gewoon iemand die er was…” Zijn vader was zwaar alcoholist. “Er was geen land met hem te bezeilen. Als je hem nuchter trof, was hij onderweg om dronken te worden.” Patrick wil niet dat de geschiedenis zich herhaalt als hij zelf ooit vader wordt. “Wat er ook gebeurt, ik ga het fucking anders doen.”

Maar op de vlucht voor zijn emoties zwerft Caveman ruim 25 jaar door Rotterdam, vergezeld door het pluchen Sesamstraat-poppetje Elmo aan zijn rugtas. “Met Elmo vinden ze me vast minder eng, dacht ik.” Alles veranderde twee jaar geleden abrupt toen het camerateam van RTL voor zijn neus stond. “Allemaal mensen die van alles aan je vragen. Ze waren er vaak. Ik vond het wel heel apart, heel tof wel, dat mensen ineens in je geïnteresseerd zijn. Jarenlang word je met de nek aangekeken en dan in één keer ben je wel interessant, doe je er wel toe. Dat was heel nieuw voor mij.” Het feit dat heel Nederland hem leerde kennen als dakloze verslaafde, heeft veel voordelen voor Patrick. “Ik hoef niet meer te liegen. Ik hoef me ook niet anders voor te doen, want iedereen kent mijn verhaal. Aan de andere kant heb ik ook mijn privé. Ik sta niet altijd aan. Toch moet ik mensen altijd vriendelijk te woord staan, want ik kan ze niet uitjouwen.”

Door het tv-programma en de ambulante woonbegeleiding vanuit de Nico Adriaans Stichting (NAS) is Patrick beter voor zichzelf gaan zorgen. “Doordat andere mensen de potentie bij mij gezien hebben, ben ik zelf ook gaan zien dat ik er toe doe.” Daardoor is Patrick ook gaan inzien dat het belangrijk is dat je lief tegen jezelf praat. “Want als je negatieve dingen zegt, doe je dat in drievoud. Je denkt het, je zegt het en het manifesteert zich.”

Peter van Drunen is begeleider bij de NAS die zich inzet voor kwetsbare Rotterdammers. Hij stelt ze op deze plek aan ons voor.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden